Министрите от служебния кабинет "Янев" предложиха за ратификация тристранно споразумение за дарение на ваксина срещу COVID-19, съобщиха от пресцентъра на МС след заседанието.

Министерският съвет прие Решение за предложение до Народното събрание за ратифициране на Тристранно споразумение за дарение от и между Република България и Република Северна Македония и Pfizer Inc. и BioNTech Manufacturing GmbH относно управлението и координацията на дарението на ваксина срещу COVID-19, разработена от Pfizer Inc. и BioNTech Manufacturing GmbH и на Споразумение за дарение между Република България и Република Северна Македония.

Споразуменията предвиждат дарение на 51 480 дози от ваксината на Comimaty. В горепосочените споразумения е предвидено всички разходи за доставката да бъдат поети от Република Северна Македония.

На същото заседание бе предложено парламентът да ратифицира Споразумение за препродажба на ваксини от и между Република България и Кралство Норвегия относно препродажба на дози ваксини на Moderna Switzerland GMBH срещу COVID-19. Споразумението предвижда препродажба на 100 000 дози от ваксината Spikevax. В горепосоченото споразумение е предвидено всички разходи за доставката да бъдат поети от Кралство Норвегия.

Споразумението беше подписано от Република България и от Кралство Норвегия на 19.08.2021 г. въз основа на Решение на Министерския съвет № 614 от 18.08.2021 г.

Правителството при също така Решение за одобряване на проект на Тристранно споразумение за дарение на ваксини срещу COVID-19 между Република България, Народна република Бангладеш и АстраЗенека, и проект на Двустранно споразумение за дарение на ваксини срещу COVID-19, произведени от АстраЗенека, между Република България и Народна република Бангладеш, като основа за водене на преговори. Проектите на споразумения предвиждат дарение на 270 000 дози ваксина Vaxzevria. В горепосочените споразумения е предвидено всички разходи за доставката да бъдат поети от Народна република Бангладеш.