Триста миньори от комплекса „Марица изок" протестираха на едночасов митинг край Гълъбово, предаде БНР.

Миньорската стачка става националнаот 9 юли, обяви на митинга Пенчо Токмакчиев, председател на миньорската федерация към КНСБ 

През четвъртия ден на протеста нямаше блокада на главния път Русе-Свиленград.

Протестът днес е законенслед заповед на старозагорския областен управител, отменяща заповедта на кмета на Гълъбово, който забрани митинга на миньорите на 3 юли.

Междувременно кметът на Гълъбово Николай Тонев заяви, че ще ще обжалва пред Административния съд в Стара Загора отмяната на неговата заповед, която обявява протеста на източномаришките миньори за незаконен.

Тонев уточни, че не е срещу искането на миньорите, а срещу мястото на протеста, защото се затруднява движението по международния път Русе-Свиленград и има жалби от транспортни фирми.

И на днешния си митинг миньорите протестираха срещу Закона за корпоративното подоходно облагане, който от тази година облага с Данък общ доход социалните им придобивки. Те настояваха да се отмени наредбата за регулиране на работната заплата в предприятията с 50 и над 50 процента държавно и общинско участие и поискаха промени в правилата при пенсиониране.

Миньорите освиркаха полицаите, охраняващи митинга, заради пролятата кръв на вчерашния протест и не ги поздравиха за днешния им професионален празника.

Протестиращите отново поискаха оставката на вътрешния министър Румен Петков.

 „Всеки ден ще е така - до победата." - заканиха се миньорите от източномаришките рудници.

От понеделник следващата седмица протестите им ще бъдат преместени в град Раднево.

От днес тече 14-дневната процедура за обявяване на ефективна стачка на работещите в мини " Марица-Изток".

Синдикалисти предупредиха, че спирането на подаването на въглища към централите в комплекса ще доведе до срив на енергийната система в страната.

Миньорите очакват международна подкрепа за протестите си от Европейската конфедецария на синдикатите, Международната организация на труда, както и от Международната синдикална организация на миньорите, енергетикците и химиците.