Не е изключена опасността от започването на нова Студена война. Тази мрачна възможност допусна външният министър Даниел Митов пред родни и чужди военни и експерти на Третата годишна конференция по сигурност, на която сме домакини.

От една страна руските агресивни действия в Украйна правят опит да се пренапишат международните правила и да се създаде сфера на влияние. От друга страна на юг действат екстремистки групировки, които използват брутални методи, за да отстояват властта си върху територии, които, за съжаление, са под техен контрол, очерта състоянието на сигурността в глобален мащаб Митов.

За него България като страна член и на НАТО, и на ЕС, в тези общности има общата трудна задача да стане силна, единна, и готова да се справи с тези предизвикателства заедно с другите страни членки.

Агресията на Русия погазва международното право и преначертава картата на Европа в 21 век, генерира нови замразени конфликти и това е директна провокация срещу европейските и евроатлантическите ценности, критикува остро министърът съседката ни. Според него налагането на геополитически избор на суверенна страна е недопустим акт според съвременните международни отношения и именно това налага опасността от нова Студена война.

Черноморският район е пресечна точка на много интереси и на различни играчи, предупреди в речта си дипломат номер едно. За него трябва да сме наясно, че ускорената евроатлантическа интеграция на страните в региона, е важна и ще допринесе за стабилност. Съвместните учения ще ни правят съвместими и бързо реагиращи при евентуални кризи, препоръча Митов сътрудничество и колективна отбрана.

В условията на променяща се геостратегическа среда и многоизмерните заплахи към сигурността имаме нужда от такива форуми. Задачата ни като член на НАТО и ЕС е да набележим онези стъпки, които ще допринесат за възстановяване и опазване на мира в нашия регион и в глобален аспект, очерта Митов основните положение, по които трябва да работим като държава членка на международни общности.

Шефът на външното ведомство не пропусна да отбележи и че заплахите пред сигурността днес са променени значително от онези, които стояха пред НАТО преди 60 години - сега те включват тероризъм, пиратство, кибератаки, енергийни кризи, хибридни войни, ядрени заплахи.

За България е важно да гарантира сигурността си в условията на нарушен баланс в региона на Черно море, за което е необходимо да отделим значителни пари и време за изграждане на ключови военни способности, което важно и заради ангажиментите, произтичащи от Вашингтонския договор.

Значително укрепване чрез засилване на икономическите и военни връзки между сътрудниците на НАТО, препоръча още Митов. Нашият интерес е в това да заложим на енергийна диверсификация и да намалим енергийната си зависимост, категоричен бе министърът.

Той отдели внимание и на дейността на ИДИЛ, която, по думите му, е сериозна заплаха за нас и за региона. Действията на „Ислямска държава" изискват комплексен международен отговор и всеобхватен контрол.

Процесът по засилване на националното законодателство ще стартира в най-кратки срокове, увери в този ред на мисли министърът, като подчерта изрично, че подкрепяме всички усилия на партньорите ни в борбата с ИДИЛ.