Премиерът Николай Денков ще говори с Министерство на външните работи (МВнР), но трябва да се даде ясен знак, че това са неприемливи изказвания от страна на народен представител от руското Народно събрание (Дума) Пьотр Толстой. На руския посланик в България Елеонора Митрофанова трябва да бъде предадено това съобщение.

Самата Митрофанова не трябва да бъде обявена като persona non grata - това не е нейно изказване, a има и други изказвания. Не трябва да се поддаваме на провокации, призова Денков.

Припомняме, че Атлантическият съвет на България реагира с позиция на скандално изказване на заместник-председателя на Долната камара на руската Дума Пьотр Толстой, като го определя като поредна руска хибридна агресия срещу България. В руско телевизионно предаване, в което участниците обсъждат, че Черно море е руско и Москва трябва да установи пълен контрол над него, Толстой говори за дестабилизация на България, в която да бъдат използвани руски граждани, пребиваващи в страната ни и които имат имоти там. Руският депутат посочва България и Румъния като евентуални цели, макар и да уточнява, че за да достигне до нас Русия, първо трябва да приключи с Украйна.

Зеленски: Черно море не принадлежи на Русия

Зеленски: Черно море не принадлежи на Русия

Украйна търси начини да деблокира Черноморската зърнена инициатива

Денков уточни, че руските граждани, които живеят в България, трябва да бъдат третирани като български граждани и не трябва да бъдат жертва на някого. Голяма част от тези изказвания се правят за вътрешна употреба, за руската публика да се покаже колко са велики нещата, които се правят в момента от ръководството на Руската федерация, но те си имат отчасти и външна публика, каза премиерът.

"Изказванията целят и да уплашат българското население. Не трябва да се плашим, няма опасност за България и по никакъв начин няма непосредствена опасност. Ние сме членове на НАТО и Русия няма да посмее да нападне държава, която е член на НАТО, защото знае какъв ще бъде отговорът", категоричен бе Денков.

Гербери и реформатори остри срещу Толстой, социалисти и атакисти - "голяма работа станала"

Гербери и реформатори остри срещу Толстой, социалисти и атакисти - "голяма работа станала"

Да се въздържа от оскърбителни изказвания, настояха герберите