48-то Народно събрание се е "отбелязало" на картата на "европейския мейнстрийм" с гласуването на декларацията за Гладомора в Украйна вчера. Това се е случило преди разпускането му, "на изпроводяк", както коментира в позицията си от днес руското посолството у нас. Коментарът е публикуван на фейсбук страницата на посолството час след като удари последния звънец на Народното събрание.

Темата в поста се интерпретира като модно тиражиране и пропаганда, като се посочват и други страни, които обмислят подобни документи - Румъния, Ирландия, Молдова, Германия и др.

Тези декларации съдържат "цинични паралели с Холокоста", според коментара на Руското посолство у нас.

След почивка за охлаждане на страстите НС прие декларация срещу Гладомора
Обновена

След почивка за охлаждане на страстите НС прие декларация срещу Гладомора

Този жест на солидарност винаги ще се помни в Украйна, коментира Володимир Зеленски

От посолството ландират и своята версия за събитията - че големият глад от 30-те години на 20 век засяга и други народи и региони на Съветския съюз, а основната причина за трагедията е мащабен провал на реколтата и грешки в селската политика на тогавашното ръководство на страната. Посочват се регионите: Урал, Северен Кавказ, Поволжието, Казахската АССР и Западен Сибир.

Важно е и да се отбележи, според посолството, че "до голяма степен за глада са допринесли западни държави, които поискаха от СССР да плаща със зърно във външнотърговските операции с тях, надявайки се, че това ще принуди Москва да се откаже от своите планове за индустриализация".

"Разбирайки откровено провокативен подтекст и политически цели, преследвани от авторите на "идеята", същевременно бихме искали да подчертаем кощунствения характер на спекулациите с паметта на милионите жертви на тази трагедия", завършва коментарът на руското посолство у нас.

Вчера Елеонора Митрофанова заяви, цитирана от ТАСС, че признаването на депутатите от Народното събрание на България на масовия глад в периода между 1932 г. и 1933 г. за "геноцид на украинския народ" е съзнателно изкривяване на историческите факти. Тя смята, че решението е написано под диктовката на Украйна и е обидно за руската страна.