"Българската православна църква е автокефална, решенията на Светия Синод се взимат от самия него. Не мисля, че Светият Синод е показал по някакъв начин, че има шпиони в него."

Това заяви пред БНТ Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний в отговор на въпрос дали има шпиони в българската църква.

Той информира също, че се подобрява състоянието на българския патриарх Неофит и благодари на медиците във ВМА, които се грижат за него. "Той още е в болницата, тъй като е необходимо до неговото възстановяване той да бъде под контролирани грижи. Молим се за него и молитвата ни не е останала нечута", обясни митрополит Антоний.

Той каза още, че годината за поверената му епархия е започнала с нов ентусиазъм и нови проекти, които предстои да се реализират. "След месец ще бъде осветен новият храм в град Щутгарт за българите, който благодарение на българската държава успяхме да закупим от католическата църква. На 10 март този храм ще бъде осветен, за да бъде православен за нашите сънародници, които са над 10 000 в района на Щутгард, а в цялата провинция над 40 000", посочи митрополитът.

Той представи информация и за изграждането на нов български храм в Лондон: "Св. Иван Рилски" ще бъде името на новия храм в Лондон, който се строи между четирите стени на българското посолство. Това ще бъде един достолепен храм за българите, който ще събира до 150 души в неделен ден за литургия. До една година да бъде осветен новият храм."