Няма да има никаква промяна на Конституцията. Българите не заслужават и нямат място в Конституцията на Македония. Това заяви лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски на първата среща на ветераните на партията, съобщава БГНЕС.

Той бе категоричен, че страната му няма да се откаже от македонците в Пиринска Македония.

На референдума народът трябва да реши дали подкрепя или не Договора с България, дали подкрепя или не националната асимилация, подчерта Мицкоски.

По негови думи Договорът за приятелство и сътрудничество с България е източникът, основата на грубата българска политика спрямо Македония, която отрича правото на съществуване на РСМ.

"Когато атакуваме една несправедливост, най-добре е да ударим по нейните корени. През последните 5 години виждаме как едно отровно дърво ражда отровни плодове и поради тази причина е най-добре да ударим по корените на това отровно дърво, а не по неговите отровни плодове, какъвто е Договорът с България", изтъкна Мицкоски.

ВМРО-ДПМНЕ иска референдум за преговорите с България

ВМРО-ДПМНЕ иска референдум за преговорите с България

Правителството ни подписа капитулация, коментира той след срещата в София

Според него над 60% от македонците и над 50% от неговите съграждани подкрепяли референдума и ще гласуват в негова подкрепа.

"Няма да има промяна на Конституцията. Без значение какъв ще бъде резултатът от референдума, но аз вярвам в моя народ и моите съграждани, че те ще излязат масово и ще гласуват срещу този асимилаторски договор. Най-отговорно и най-искрено ви казвам: Няма да има промяна на Конституцията, защото те (българите - б.р.) не заслужават това. Защото те не са изпълнили нито една присъда от Съда за правата на човека в Страсбург за нашите братя от Пиринска Македония, защото отричат съществуването им. Те отиват и крачка напред - със сила искат да ни накарат да се откажем от правата за нашите братя в Пиринска Македония. Е, това няма да стане! Докато ни има нас, ВМРО-ДПМНЕ, няма да се откажем от братята ни там. На тях им пречи нашата мобилизация. Това ги боли. На тях им пречи мощното ВМРО-ДПМНЕ", обобщи той.

Мицкоски към София: Забравете за промени в конституцията ни

Мицкоски към София: Забравете за промени в конституцията ни

Лидерът на опозицията не иска отстъпки пред българите

Мицкоски обеща да мобилизира македонският народ и мнозинството в парламента. Той е на мнение, че по време на референдума трябва да бъдат организирани предсрочни парламентарни и предсрочни президентски избори в страната.

Припомняме, на 7 септември Мицкоски внесе инициатива в Държавната избирателна комисия за провеждане на задължителен референдум с въпроса: "Подкрепяте ли оттегляне на Закона за ратифициране на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Македония и Република България?".

Според президента на РСМ Стево Пендаровски въпросът на опозицията за референдума е за прекъсване на европейския път, докато премиерът Димитър Ковачевски счита, че става въпрос за непоследователност и преследване на лични, партийни интереси за запазване на позицията в партията на самия Мицкоски.

Мицкоски: По-добре РСМ да не влиза в ЕС, отколкото да се българизира

Мицкоски: По-добре РСМ да не влиза в ЕС, отколкото да се българизира

Включването на българите в Конституцията да е последното условие за вдигане на българското вето, иска той