News.bg получи сигнал, в който се твърди, че с незаконосъобразна заповед (РД 09-600/26-07-2023 г.) на министъра на културата Кръстю Кръстев се дава неправомерен достъп до информацията за служебните и трудовите досиета на всички служители в Министерството на културата (МК) на новоназначения директор на дирекция "Правнонормативна дейност и публични предприятия" Иван Пейков Иванов. Твърди се, че той няма право на такъв достъп до личните данни на служителите и че вътрешните правила в МК не позволяват това. Цитирана е резолюция на главния секретар на Министерството на културата, според която "Липсва докладна записка с мотиви какво налага този достъп, както и не е съобразен с принципа "необходимост да се знае". Директорът на правна дирекция никога не е имал достъп до тази система, а при нужда по конкретен повод му е била предоставяна необходимата информация".

В сигнала се посочва още, че служителите в министерството възнамеряват да сигнализират масово Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), тъй като не желаят хора без правно основание да разполагат с личните им данни, както и да заведат дела срещу министерството.

В тази връзка попитахме Министерството на културата за причините и правните основания за издадената заповед, дали тя е свързана с планирани уволнения, имат ли служителите основания да се притесняват, че достъпът на Иван Иванов до данните им може да доведе до неправомерни и неблагоприятни за тях последици и дали в МК е информация за несъгласие с разпореденото и за намерения за сигнализиране на КЗЛД и за завеждане на съдебни дела.

НАП алармира за измама, целяща кражба на лични данни и банкова информация

НАП алармира за измама, целяща кражба на лични данни и банкова информация

Фалшиво съобщение от името на институцията се разпространява чрез SMS

От пресцентъра на институцията отговарят, че на основание Устройствения правилник на Министерството на културата, в сила от 08.12.2017 г., приет с ПМС № 266 от 30.11.2017 г., обн. ДВ. бр.98 от 8 декември 2017 г., изм. и доп. ДВ. бр. 80 от 11 октомври 2019 г., изм. и доп. ДВ. бр.70 от 7 август 2020 г., изм. ДВ. бр.41 от 18 май 2021 г., изм. и доп. ДВ. бр.76 от 23 септември 2022 г., чл. 21а, т. 10 и т. 12, дирекция "Правнонормативна дейност и публични предприятия" в МК има следните функционални задачи: осъществява правно обслужване на министерството в областта на трудовоправните и служебните правоотношения и изготвя гражданските договори и изразява становища относно законосъобразността на актовете, които са свързани с възникване, изменение и прекратяване на служебни и трудови правоотношения на служителите в министерството.

От Министерството на културата обясняват, че съгласно цитирания нормативен акт директорът на дирекция "Правнонормативна дейност и публични предприятия" и юристите в същата дирекция имат не само право, но и функционалните компетентности и задължения да обработват лични данни, да съгласуват трудови договори, да извършват преглед доколко са законосъобразни действията по назначаване и прекратяване на трудовите и служебните правоотношения, както и по съставяне и прекратяване на гражданските договори. От МК допълват, че в този смисъл не би било възможно да се даде уверение на министъра на културата за законосъобразност на неговите актове, ако не се изследват фактическите обстоятелства и правното основание за тяхното издаване.

Проверяват телекомите и кредитните фирми за нередни клаузи в договорите

Проверяват телекомите и кредитните фирми за нередни клаузи в договорите

Ще се следи и за защитата на личните данни, включително в новинарските и търговските сайтове

От министерството отбелязват още, че в личните досиета на служителите се съхраняват данни например за трудов и професионален стаж, отговаряне на изискванията за заеманата длъжност, както и по други критерии или нормативно определени изисквания, които юристите в дирекция "Правнонормативна дейност и публични предприятия" трябва да съблюдават при съгласуване на заповеди и други документи във ведомството.

"Със същото основание може да се зададе въпросът защо директорът на дирекция "Административно обслужване и човешки ресурси" в МК, както и служителите в тази дирекция, имат достъп до личните данни. До личните данни, упоменати в заповедта, имат достъп и всички съгласуващи лица. В този смисъл в Министерството на културата има ясно и стройно изградена система на компетентност, отговорност, задължения и права за достъп, която да подсигури невъзможност за нерегламентирана работа с лични данни и да гарантира на всички служители спокойствието, че техните права по Закона за защита на личните данни са гарантирани в най-висока степен", се посочва още. В отговора.

От МК заявяват също, че всяко застрашено лице има право да сезира Комисията за защита на личните данни, което е личен избор и не подлежи на институционализиране от Министерството на културата.

От институцията не споменават дали се предвиждат уволнения и дали има вероятност от други неблагоприятни за служителите последици от Кръстю Кръстев.