Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) ще проверяват договорите на телекомите и кредитните институции за използването на неравноправни клаузи и за защитеността на правата на потребителите като субект на лични данни съгласно действащия регламент в ЕС от 2016 г.

Ще се следи също как онлайн платформите за търговия и информационни сайтове събират и обработват лични данни чрез "бисквитки" и евентуалното им използване за прилагането на нелоялни търговски практики.

С неравноправна клауза КЗП защитавала интереса на мобилните оператори от години

С неравноправна клауза КЗП защитавала интереса на мобилните оператори от години

Това довело до сериозен спор между телекомите и потребителите

КЗП ще проверява за неравноправни клаузи в договорите, а КЗЛД ще следи дали има уговорки, нарушаващи правата на потребителите по отношение на личните данни, които могат да нарушат техните икономически интереси, като и правото им на личен живот, съобщиха от Комисията за защита на потребителите.

От КЗП уверяват, че работят активно за намаляване на натрупаното с години социалното напрежение от прилагането на неравноправни клаузи в потребителските договори и използването на нелоялни търговски практики като метод за продажби. В рамките на проверките ще се изискват всички общи условия и типизирани договори, с които операторите работят, и експертите на комисиите ще преценяват дали в тях има неравноправни клаузи, и текстове, нарушаващи правата на физическите лица по Регламента за защита на личните данни.

Комисията за защита на личните данни глоби Български пощи

Комисията за защита на личните данни глоби Български пощи

Съставеният акт е на стойност 1 000 000 лева

От Комисията за защита на потребителите посочват също, че целта на кампания е да се осигури на потребителите спокойствие и когато те подписват договор за телекомуникационни, финансови услуги или за покупко-продажба от разстояние, да знаят, че условията, които приемат, ги поставят в абсолютно равноправно положение с търговеца.

"Тъй като потребителските договори са предварително изготвени от търговците, типизирани и предназначени за множество сделки с неограничен брой потребители, намесата на двете институции е необходима за внасяне на спокойствие у потребителите, че са защитени техните права. Наличието на неравноправни клаузи и клаузи, увреждащи личните им права като субект на лични данни реално поставя потребителите в невъзможност да са в справедливи отношения с търговците. Потребителите нямат реалния способ да влияят върху съдържанието на договорите, тъй като те са предварително изготвени от търговците", мотивират се още от КЗП.

Прокуратурата пита 9 банкови институции как може да се изтеглят 90 000 лева от чуждо име

Прокуратурата пита 9 банкови институции как може да се изтеглят 90 000 лева от чуждо име

Според държавното обвинение трябва да има завишен контрол за онлайн кредитите