Три приоритета си поставя новото ръководство на Министерство на културата - достъп до култура, качествен културен обмен на международно ниво и опазването на богатото историческо-културно наследство. Това заяви новият министър от кабинета на Кирил Петков - Атанас Атанасов. Днес на пресконференция той представи своя екип от зам.-министри - Весела Кондакова, Юли Вълковски, проф. Бойко Кадинов.

"Няма как без силен и професионален състав да променим средата, посочи в началото Атанасов.

Той посочи автобиографията си, като подчерта, че е изучавал актьорско майсторство в Холивуд, но е женен за българка и не си е тръгвал от България.

"Страната ни има славно минало и красиви традиции, можем да имаме светло бъдеще. Аз лично виждам България да заеме своето достойно място на световната карта", каза още министърът. Това, на което ще разчита, е здравият разум и заразното добро и всеки да зароби собственото си его в името на каузата.

ГЕРБ пита МК ще има ли пари за Концертната зала и Операта в Пловдив

ГЕРБ пита МК ще има ли пари за Концертната зала и Операта в Пловдив

Иван Тотев напомня, че такова обещание е дадено от бившия министър на културата

Няма как да не променим контекста, а той в момента е леко мрачен от различни процеси, включително и ковид кризата, трябва да сме ангажирани, за да върнем българската култура, където й е мястото и да превърнем България в светло място за култура, посочи още Атанасов. Процесът няма да е лек, ще изисква смяна на гледни точни, висока професионална експертиза, баланс между търпение и прозорливост и поглед към по-широк и далечен хоризонт, защото плодовете днес ще останат за следващите поколения, закани се той.

Весела Кондакова, зам.-министър на културата с ресор "Сценични изкуства", кино и "13 века България" поиска да има подем в културата и изкуството и повече обучени по темата в училище.

Юли Вълковски, ще се заеме като зам.-министър с читалищата и нематериалното културно наследство, както и международно културно сътрудничество. Да се мисли не само за културни ценности в чужбина и за представяне на културното наследство в Европа и целия свят, а темата РСМ ще е приоритет, посочи той. Темата за програмите, проектите, норвежката програма, по която има допълнителни средства за българска култура, взаимодействие с културните програми, които не са в бюджета на МК - ще са негов приоритет. Негова отговорност ще е национален фонд "Култура" като значимост и бюджет.

Проф. Бойко Кадинов - също зам.-министър, бе категоричен: "Идвам като архитект и ще си тръгна като архитект." Неговият ресор е недвижимо културно наследство, което той смята, че е доведено "до абстиненция на национално ниво". Негови законодателни инициативи ще са промени в Закона за културното наследство, ще се търсят промени в контактните зони за устройство, проблема в Законите за авторското право, създаване на Закон за архитектура, както и промени в Закона за меценатството. "Има добра воля да се събират капиталови разходи от институциите - търси се ресурс за решаване на проблемите на операта в Русе, опитът като архитект казва, че е труден процес не просто да режем лентички, държавата да започне и секторът да започне да произвежда пари", коментира зам.-министърът. Накрая той заложи и програма за "Реставрация и консервация".

По ресорните проблеми.

На първо място - Атанас Атанасова каза, че е проведена спешна zoom среща с представителите на актьори от киното, които искали допълнителни средства. Той обеща, че ще се преразгледа Законът за киноиндустрията и правилника за националния киноцентър. Като втора тема министърът коментира и протест на художници срещу твореца, избран да представи страната на Венецианското бианале. Той обясни, че се е запознал с процеса по съставяне на жури, изцяло прозрачна процедура и по законов ред, а решението от членовете на журито е било единодушно и като министър не би следвало да смени нещо, дори да не му харесва.

Относно изваждане на партия ГЕРБ от НДК - тече анализ на казуса, като се изясни, ще се процедира, бе кратък министърът.

Атанас Атанасов иска повишаване на средствата за култура за 2022 г.

За темата РСМ - Министерство на културата ще се цели общо и максимално много да се стимулира творческият обмен между български и македонски творци, независимо дали говорим за танци, актьори и т.н.

Обсъжда се и се подготвя Националната стратегия за българската култура - в нея залягат приоритетите за достъпа до култура, международният културен обмен, съхраняването и използването от нашето културно наследство.