Министърът на културата Велисав Минеков дойде лично в административната сграда на НДК, на чиито 16 и 17 етаж се помещава централният офис на политическа партия ГЕРБ. Целта на нежеланата от партията на Борисов визита - връчване на "молба" към бившите управляващи да напуснат офиса си, за който не плащат наем.

Казусът с централата на ГЕРБ бе повдигнат от страна на Минеков още пред лятото, но конкретно развитие по темата нямаше до вторник, когато в телевизионно интервю министърът заяви, че от партията били взели двата етажа "на абордаж" и че в петък ще започне процедура по преместването им. От ГЕРБ веднага контрираха, че са плащали изрядно наема си през годините, а от 2020 г. по силата на закона за политическите партии се помещават без наем, което е напълно в реда на нормативната уредба.

Оказва се обаче, че документът е единствено в молебна форма и няма императивен характер. Имал обаче правна стойност, категоричен бе шефът на културното ведомство на влизане в сградата. "Това е една молба. Ако не стане с нея, ще пробваме по законов път - това може да стане с решение на Министерския съвет. Надявам се това да се случи, защото загубите за НДК са огромни", остър бе Минеков.

Минеков решен да изгони ГЕРБ от НДК

Минеков решен да изгони ГЕРБ от НДК

Министерството на културата нямало договор с никаква медия

На въпрос на News.bg дали ГЕРБ са в нарушение, след като законът им позволява да се помещават безплатно в централата си, той контрира - "Това е законът, който самите те приеха".

От Министерството на културата заедно с областната управа на София са задействали процедура по намирането на нов офис на партията. "Ще им намерим достойно място, помолил съм областния управител да търси такова. Така че ще се случи", добави министърът.

"Това би било катастрофа. Няма да даваме повече партийни офиси. Не всички партии са в безплатни офиси, има такива, които си плащат наем", отговори на въпрос дали евентуалният нов офис на ГЕРБ би бил отново безплатен, както позволява законът.

В крайна сметка не се оправдаха очакванията за директен словесен сблъсък между Минеков и представителите на ексуправлявляващите. "Не ми се качва сега с асансьора", отвърна на наш въпрос Минеков. И остави писмото-молба на охраната на сградата. Каква е съдбата на документа, е неясно. Мъж взе писмото, попитан дали е представител на ГЕРБ, той отсече иронично - "Не, на БСП съм". В последствие каза, че го е върнал обратно на охранителите. Те от своя страна обаче казаха, че при тях вече няма нищо.

Минеков не търси реваншизъм, връща държавността

Минеков не търси реваншизъм, връща държавността

НДК е бил буквално обран от всякакъв вид подобни хайдуци

Мистерията стана още по-пълна, когато на импровизиран брифинг Росен Желязков, Томислав Дончев и Даниел Митов категорично отрекоха да са получавали каквото и да е. "Това писмо не е входирано и няма никакво правно основание", отсече Митов. И съзря опит от страна на Минеков да се докаже пред евентуалните нови управляващи с цел да остане на министерското кресло.

"Минеков е еманация на овластената арогантност и простащина, мотивирана лично от президента Радев. Това е опит за отмъщение и криворазбрана справедливост. Очевидно той се е хванал за министерството и иска да остане като редовен министър. Взима пример от Рашков", съзря конспирация заместник-председателят на ГЕРБ. И подчерта - това било опит за отмъщение и криворазбрана справедливост. "Нека уточним - г-н Минеков не е принципал на тези помещения, не знам какво прави тук изобщо".

Политическа партия ГЕРБ не е по-различна от БСП, от "Демократична България", от "Има такъв народ", от всички партии, които могат да се възползват и са се възползвали от това право, каза бившият транспортен министър Росен Желязков. "Минеков е дошъл да поговори пред медиите и е оставил нещо на пропуските, които нямат касателство към централата на ГЕРБ, а обслужват всички етажи. Този спектакъл е направен заради тези, които се радват на всички малки или големи процеси по изчегъртването на ГЕРБ."

ГЕРБ не разбират фиксацията на Минеков по темата за централата им

ГЕРБ не разбират фиксацията на Минеков по темата за централата им

Росен Желязков очаква полицията само на гости

На въпрос на News.bg как ще коментират аргумента на Минеков, че не плащат наем по силата на закона, който сами са приели, от ГЕРБ отвърнаха - това е закон и трябва да се спазва. "Законът е закон и важи за всички партии - БСП не плаща наем, ДСБ не плаща наем, всички не плащат наем. В една многопартийна парламентарна демокрация политическите партии трябва да бъдат стимулирани да изпълняват своите функции в обществото", добави Митов. "Трябва да бъдат забранени", веднага бе репликиран той от Йоло Денев, незнайно как влязъл и настанил се зад гърба на Томислав Дончев.

"Само се опитайте да си представите как например министър Вежди Рашидов се опитва да изгони БСП от "Позитано". Много съжалявам, че г-н Минеков не дойде тук, за да му обясня, че смисълът на политиката не е унищожаването на политическия противник. Смисълът на политиката е да генерираш по-добри идеи и да събереш по-голяма подкрепа", заяви Дончев.

В годините ГЕРБ не само е платила милиони лева наем, а е направила ремонт на етажите, които дотогава били в "отчайващо състояние", каза Цветомир Паунов. И насочи представителите на медиите да слязат на 6-я етаж, който стоял празен и бил в мизерно състояние. В крайна сметка, слизайки там, видяхме едно входно антре с две заключени врати, през които нямаше достъп. А представители на партията не намериха за нужно да слязат и да покажат какво са имали предвид, въпреки че първоначално дадоха подобно обещание.