Дължимите суми от наемателя на помещенията, където се помещава вестник "Труд", са били искани още по времето на Вежди Рашидов, след това от служебния министър Рашко Младенов, след това финансовият отдел във финансова дирекция е предложил на министър Боил Банов да подпише, за да си поиска загубите, но той е отказал. Този път това се случи. Това са отношенията, които Министерство на културата има с фирмата на младия Блъсков "Южен кръст". Това заяви пред БНР министърът на културата проф. Велислав Минеков.

Той бе категоричен, че ведомството няма никакви отношения и никакъв договор с какъвто и да е вестник или медия.

Минеков отрече да има и договор, който да поставя отношенията в положение, че да бъде преотдавано помещението. Това било споменато в подписания договор с "Южен кръст".

Депутати от ГЕРБ си застлаха стълбите към МК с днешния брой на "Труд"

Депутати от ГЕРБ си застлаха стълбите към МК с днешния брой на "Труд"

"Нашата медийна свобода виси на косъм", убеден е Любен Дилов

Той подчерта, че е спазена цялата съдебна процедура, преди да се стигне до запечатването на редакционните помещения на вестник "Труд".

По думи на министъра договорът между МК и фирма "Южен кръст" е сключен през 2012 г.

Той определи цените на наема като комични и отбеляза, че в района няма такива.

"Години наред наемът е от близо 5,5 лева на квадратен метър. В съседния район наемите са чувствително различни", посочи Минеков и увери, че ще изиска до стотинка всичко, което е на МК. "Министерството трябва да си върне всички имоти, които са били раздавани по най-безобразен начин. Има и един хотел, собственост на МК, който е бил отдаден под наем, но не е получен нито един лев. Хотелът е до Черно море, с басейн, със 111 легла. 7-етажна сграда, историческа, в центъра на София е отдадена под наем, седма година МК не получава един лев. Възнамерявам цялата собственост, продавана или раздавана по този начин, да бъде върната в министерството", зарече се той.

СЕМ не одобри полицаите пред офиса на в. „Труд“

СЕМ не одобри полицаите пред офиса на в. „Труд“

Трябва да се спазва баланс, така че да не се поставят под заплаха

Минеков заяви и че партия ГЕРБ не е плащала наема си за офисите, които ползва в НДК.

"Имало е една тенденция къде и как всеки да се почувства добре по отношение на неплащането на каквито и да е средства. Нещата не са чак толкова учудващи", коментира той и допълни, че по време на изслушването си в сряда в парламента ще призове ГЕРБ да освободи двата етажа в сградата на НДК, където се помещава партийната централа.

"Време е да се пристъпи към освобождаване, тъй като от 2009 г. са ползвани напълно безплатно.Ако ги изчислим по цените в района, това означава 6 млн. лева загуба за периода на ползване. Ще говоря с областния управител, за да може да се намери едно достойно място за партия ГЕРБ", заяви министърът.

По негови думи ГЕРБ имат достатъчно голяма субсидия, за да "плащат и за своя партиен печат".

Няма никакво значение какво се пише в тази медия, аз не търся удобни медии за министерството, категоричен бе той.

ГЕРБ иска извънредно депутатите да обсъдят казуса с офиса на в. "Труд"

ГЕРБ иска извънредно депутатите да обсъдят казуса с офиса на в. "Труд"

Настояват за изслушване на министъра на културата