Парламентарната група на ГЕРБ - СДС иска казусът около нахлуването на полиция в редакцията на в-к "Труд" да бъде разгледан на извънредно заседание на Народното събрание.

За целта коалицията е внесла в деловодството на парламента искане до председателя на НС да свика депутатите още утре, 7 декември. Предложението е подписано от 59 народни представители от ГЕРБ - СДС.

По време на извънредното заседание народните представители предлагат да бъдe изслушан министърът на културата Велислав Минеков и да бъдат разгледани всички действия на изпълнителната власт, засягащи дейността на една от най-старите частни медии.

И евродепутатите от ГЕРБ-СДС се възмутиха от действията на властите спрямо редакцията на вестник "Труд", които според тях са спрямо журналисти. Те смятат да информират всички свои колеги в ЕП и останалите европейски институции за "безпрецедентното погазване на свободата на словото".

Управата на област София влиза в част от офисите на ул. Лъчезар Станчев"

Управата на област София влиза в част от офисите на ул. Лъчезар Станчев"

Има законоустановени предпоставки за издаване на заповед за изземване на недвижимите имоти

"Смятаме за недопустимо блокирането от полицията на сградата, където се помещава редакцията на вестника! Това е пореден недемократичен акт от страна на министъра на културата Велислав Минеков и на МВР на Бойко Рашков. Цялата отговорност за действията на тези двама служебни министри обаче носи президентът Румен Радев, който еднолично ги е назначил на постовете им", се посочва в позиция на българските евродепутати от ГЕРБ - СДС.

Според информацията, с която те разполагат, "Труд" е погасил всички дължими наеми, за което има всички необходими фактури и документи.

Свободата на медиите и възможността да изразяват свободно позициите си са една от основните ценности на Европейския съюз. Очевидно това не е така за сегашните и предстоящите бъдещи управляващи, пишат още евродепутатите.

Редакцията "Труд" и Министерството на културата вече от няколко месеца са в конфликт. Ведомството на Велислав Минеков иска медията да освободи заеманите помещения, които са на Министерство на културата с аргумент, че наемът не е заплащан. От "Труд" контрират, че всичко е платено и се води дело.

МК дава време на редакцията на "Труд" да си намери офис, но си иска помещенията

МК дава време на редакцията на "Труд" да си намери офис, но си иска помещенията

Фирма“ Южен кръст 2001“ЕООД дължи на МК общо 149 450,59 лв