Корупция и безхаберие в годините. Това заварили служебните управляващи на Министерството на културата, заяви на брифинг след края на заседанието на Министерския съвет служебният министър на културата Велислав Минеков.

"Това, което видяхме за тези 6 месеца, бе пълно отсъствие на ясна политика, неясно финансиране, раздаване на средства на партиен принцип, раздаване на средства за медии, което значи "похлупване" на други медии", не спести критики към бившата власт (на Бойко Борисов - б.р.) Минеков, който остана и във втория служебен кабинет на Стефан Янев.

Проблемът не е толкова липсата на пари за култура, а тяхното разпределение

Проблемът не е толкова липсата на пари за култура, а тяхното разпределение

Налаганата от 2009 г. насам "реформа в културата" не предложи нова нормативна рамка в сектора

От културното ведомство са подали множество сигнали към прокуратурата и чакат да стане ясно кой е отговорен за въпросните нарушения.

"Това е законна корупция. Но всичко, което съм видял, вече е поставено в граници и никой бъдещ министър не може да заобиколи тези правила", каза министърът.

Шефът на културното министерство настоява още за увеличаване на парите за култура. "Нищожен и мизерен" - така окачестви бюджета на водената от него институцията Минеков.

Отпускат над 2,5 млн. лв. за култура в София

Отпускат над 2,5 млн. лв. за култура в София

Това е с близо 100 000 лв. повече спрямо 2020 г.

По темата са проведени разговори с регионалните културни центрове, общините, както и с някои политически партии. От последните само БСП, "Продължаваме промяната" и "Демократична България" били съгласни с исканията на министъра.