Не да потушим поредния скандал, а къде можем да бъдем следващите двайсет години. Това е основният въпрос пред новосформирана листа "Път на младите", която ще участва на европейското избори през май. 17 са кандидатите за евродепутати и са на възраст под 35 години, високообразовани и вярващи в промяната.

Виждаме скептични, дезинтеграционни, агресивни послания и трябва ясно да се противопоставим именно на това, заяви Румен Чолаков, член на УС на Милениум клуб, който е и водач на листата.

Революционни центристи, търсещи прагматични решения. Така той определя идеологията на новата политическа формация.

"Свикнахме да си пишем домашното и да чакаме оценката от Брюксел", подчерта Чолаков. Според него обаче е време да се състави учебната програма. Той е на мнение, че на Европа са нужни не реактивни, а проактивни хора.

Сред кандидатите са психологът Цветелина Панчелиева с богат опит в академичната и професионалната сфера, Цветелина Кузманова, експерт в Комисията по финансов надзор, Теодор Кралев, мениджър на проекти в сферата на информационните технологии, както и Любослава Кирилова, мениджмънт консултативен в Лондон, Данко Калапиш, който е най-младият училищен директор в София. Голяма част от местата в листата са заети от юристи.

Със старта на предизборната кампания младите кандидати ще представят и пълната си програма. Обща защита на европейските граници и обща европейска армия са част от тази програма. В геополитиката Европа не може да защитава своя собствен интерес, изтъкнаха от "Път на младите".

В момента ЕС няма механизъм за контрол на злоупотребите с власт в държави членки. Европейският прокурор може да проверява само финансовите институции, затова от "Път на младите" искат разследвания на политиците в държави членки за повече прозрачност и справедливост, като това ще засили и съдебната система.

Според Цветелина Кузманова изменението на климата и опазването на околната среда трябва да са сред акцентите в политиката на ЕС. Ежегодно е Европа има около половин милион преждевременно смъртни случаи вследствие замърсяването на въздуха. Затова от "Път на младите" предлагат финансиране на зелен, удобен градски транспорт и спиране на горенето на твърди отпадъци.