Масово младите хора не се интересуват от политическото бъдеще на държавата. Това показва проучване на социологическата агенция "Тренд", представено на конференцията "Работа за младите, младите на работа", организирана от евродепутата от ПЕС/БСП (наскоро изключен от партията столетница - бел. ред.) Петър Витанов.

В нея взеха участие редица министри от служебния кабинет - вицепремиерът с ресор еврофондове Атанас Пеканов, образователният министър Сашо Панов, спортният такъв Весела Лечева, шефът на правното ведомство Крум Зарков.

Масовото очакване у младите хора - да получават заплата между 1500-2500 лева месечно. Но при все това: "Интересни са обаче нагласите относно липсата на опит, интересно е, че младите хора не приемат липсата на опит за проблем. С увеличаването на възрастта се забелязва, че се повече хора смятат, че заради липсата на опит младите хора не могат да си намерят работа", представи акцентите от проучването Евелина Славкова, социолог от "Тренд".

Млади жени "не подкрепят никого", поддръжниците на "Възраждане" от мъжки пол

Млади жени "не подкрепят никого", поддръжниците на "Възраждане" от мъжки пол

Електоратите на ПП-ДБ и "Възраждане" са тези с най-висок образователен статус

Масово мнението на гражданите (66%) е пък, че младежите, започващи работа, трябва да имат връзки, за да започнат на добра позиция кариерното си развитие. Не са доволни (60%) и от качеството на образование.

Масово, дори и младите хора, мислят етатистки, т.е. очакват държавата да реши проблемите им, макар и в по-малък процент от израсналите през социализма. 88% от населението пък смята, че следва да има повече политики, насочени към младите хора.

В аспекта на "каскадата от кризи" - икономическа, финансова, здравна, демографска, над 18% от младите хора не работят, подчерта на свой ред евродепутатът от ПЕС Петър Витанов. "Всеки ден, в който не взимаме мерки, подпомагаме бедността, социалното изключване на уязвимите групи. И това в крайна сметка води до понижаване на благосъстоянието на нацията."

Неработещи и неучащи са 15% от българските младежи

Неработещи и неучащи са 15% от българските младежи

НСИ публикува статистика за работната сила през 2022г.

"Българската младеж не е мързелива, българският учител в голямата си част разбира работата си и задачата, която обществото му е възложило", контрира на свой ред министърът на образованието Сашо Пенов.

Вицепремиерът с ресор еврофондове Атанас Пеканов акцентира пък върху усилията на държавата за по-качествено образование, случващите се благодарение на еврофондовете. А именно - изграждането на STEM кабинети, насърчаващи добиването на технически умения, най-търсени на пазара на труда, у младите хора. 

"Всичко е политика, всичко е контекст. Защо плочкаджията взима повече от министър, но приема за непрестижно да работи това тук, но в Англия например не? Може би заради разбирането и погледа върху труда? Младежката политика не са само детските градини, младите се интересуват повече от бъдещето си, а старите се интересуват от бъдещето на внуците си. И именно на младите трябва да разчитаме, за да преодолеем тази политическа криза, защото, очевидно, старите се провалиха", направи препратка към актуалния политически цайтнот министърът на правосъдието Крум Зарков. И призова - младите следва да се включат активно в политиката, да членуват в партии, за да има някаква реална промяна.