"Галъп интернешънъл" изготви демографските профили от екзит пол на местните избори в София, Пловдив и Варна след балотажа на местните избори.

В София демографската структура на вота показва, че сред по-младите и хората в активна възраст предпочитанията са насочени по-скоро към Васил Терзиев. При кандидата на "Обединени за София" над 80% от вота идва от висшисти, докато при Григорова този дял е десетина пункта по-нисък.

За сметка на това кандидатът на БСП събира повече симпатии сред най-възрастните.

Разликата в профилите на двамата кандидати не е драстична, но все пак сред гласувалите за Терзиев работещите са малко по-видим дял спрямо тези зад кандидата на обединената левица, където личи и по-сериозен дял пенсионери.

Малко по-голямо предпочитание за Ваня Григорова има сред женската аудитория: делът на дамски вот при нея е близо 60%, докато при Терзиев той е малко по-нисък.

Докато над 70% от гласовете за Терзиев идват от ПП-ДБ-СС, то делът на привържениците на БСП при гласувалите на втория тур за Григорова е малко над 1/3. Според "Галъп" Григорова затвърждава образа на кандидат с по-скоро протестен и отвъдпартиен фокус.

Около 2/3 от гласувалите на първия тур в София за листа или кандидат-кмет на "Възраждане" са упражнили правото си на глас и сега. Сериозно мнозинство сред тях са избрали Григорова. По този начин малко над 20 000 гласа за Ваня Григорова на балотажа от местния вот идват от партия "Възраждане".

Над тези нива пък са гласовете, идващи от ГЕРБ. Социологическата агенция обаче отбелязва, че тук може да се предположи и доста по-солиден резултат - доколкото в големия брой откази на екзит пол вероятно се крият именно гласуващи за Григорова привърженици на ГЕРБ. Общо около половината, гласували на първия тур за ГЕРБ или Хекимян, явно се излезли и сега.

Според "Галъп" около половината фенове на Вили Лилков са гласували и сега. При тях съотношението е отчетливо в полза на Терзиев, макар и да личат високи дялове в опцията "Не подкрепям никого". Подобни личат и при привържениците на ГЕРБ в София.

В Пловдив пък няколко хиляди гласа от "Съединени за Пловдив" действително са отишли към Костадин Димитров, както бе обявено.

Във Варна близо една десета от вота за Благомир Коцев идва от "Алтернативата на гражданите", а други няколко процента - от Земеделския съюз "Александър Стамболийски". Това са общо около няколко хиляди гласа.