Българската общност в Англия наброява четвърт милион и работи основно в сферата услугите. Именно тази сфера ще бъде най-сериозно засегната от Брекзит.

Това ще доведе до намаляване на паричните потоци към България, дискриминирани българи и недостатъчно информация за Брекзит, стана ясно по време на заседанието на Комисията по политика за българите в чужбина в Народното събрание.

Всички граждани на Европейския съюз, които живеят във Великобританя, трябва да кандидатстват за специфичен статут и гарантиране на правата си.

Райони в английската страна, които са с най-висока концентрация на българи са Източен Лондон, Брент, Баркинг, Дангъм, Енфийлд и райони, в които могат да си позволят наема.

Българските училища на територията на Лондон са общо 15 с над 50% ученици от България и Източна Европа. В тях подрастващите могат да учат български език, история, география и други дисциплина.

Българските граждани от ромски произход във Великобритания представляват трудност за островната държава най-вече с изключително затруднена интеграция, високо ниво на престъпност, увеличен брой на бездомните българия, дискриминация, расизъм и проблем за локалните кметства.

Гласуването на българите на Острова при Брекзит без сделка е под въпрос

Гласуването на българите на Острова при Брекзит без сделка е под въпрос

Ако сънародниците ни нямат трудов договор

Много българи във Великобритания няма да успеят да получат статут след Брекзит, коментира Нишан Джингозян, който работи в кметството в Брент и е създател на благотворителна организация в Лондон, съобщава БНТ.

"Една голяма част не знаят, че трябва да го направят, друга голяма група не могат да предоставят документите, които са необходими, просто ги няма. Не могат да докажат престой". След Брекзит престъпленията от омраза към хора от Източна Европа са се увеличили с 200%, а в Лондон има много секс робини от български произход, допълва той.

"Набират се в социалните мрежи в България по някакъв начин, не говорят английски, не знаят към кого да се обърнат. Те са класическа жертва на трафик", обяснява Джингозян.