В декларация от името на Български народен съюз (БНС) Красимир Каракачанов призова от парламентарната трибуна правителството и компетентните органи да влезнат в своите функции и да приложат силата на закона, за да се предотврати манипулиране на вота в Сандански.

Припомняме, утре там се провеждат частични местни избори.
Случващото се от 20-30 дни там според Каракачанов е пореден опит да бъде манипулиран вотът и общината да попадне в определени икономически интереси.

По думите на Каракачанов Сандански е подложен на тотален рекет и тормоз от страна на неотговорни фактори - сутеньори, наркобарони, криминално проявени хора с висящи дела, с условни присъди, лежали в затвори, които са известни както в района, така и на органите на реда.

Проблем е, подчерта Каракачанов, и че се създава етническо напрежение.
Той предупреди, че има опасност да бъде демонстрирана за пореден път практика на купуване на гласове, въпреки че, както отбеляза Каракачанов, някои от политическите сили нарекоха това европейска практика (думи на Ахмед Доган, бел.ред.).

Ако бъде позволено срещу пари и насилие да се правят избори в 21 век, това ще бъде пореден шамар и мръсно петно върху България, предупреди още Каракачанов.

По същата тема направи декларация и Павел Шопов от името на „Атака".
"Каракачанов не назова политическа сила, но всички знаят, че ДПС се опитва в Сандански да разшири географията на своето влияние", заяви Шопов.

ДПС е съсредоточила там огромен паричен ресурс, с който купува гласовете на хора от криминалния контингент и циганското население в общината, каза Шопов.
Той съобщи, че мизата Сандански била вдигната на 100-200 лв. за глас и призова управляващите да вземат всички мерки и да предотвратят нередностите в утрешния изборен ден в града.

Ремзи Осман от ДПС се противопостави и подчерта, че когато политическите сили предлагат нещо на избирателите, а те не възприемат или отхвърлят посланията им, не са виновни другите политически сили, които получават подкрепата на избирателите.
ДПС е една либерална партия, най-отговорната, най-предвидимата партия, изтъкна Осман.

Той се обърна към главния прокурор с настояването ако прокуратурата е на място, ако има сигнали - нека се самосезира.
Повдигнатите въпроси от Павел Шопов според Осман целят подстрекаване на гражданите едни срещу други.

По повод изборите в Сандански председателят на парламента Георги Пирински апелира към властите да бъдат осигурени всички условия за спазването на закона.
„Нека е ясно, че Народното събрание подкрепя техните усиля за спазването на закона, нека е ясно и на всички, които възнамеряват да го нарушат", заяви Пирински.

По темата взе отношение и премиера Сергей Станишев, който припомни, че е разпоредил на вътрешния министър да осигури масирано полицейско присъствие не само в Сандански, а и във всички общини, където се правят избори.
По-рано днес от МВР съобщиха, че в ОДП -Благоевград е сформиран щаб за осигуряване на обществения ред в изборния ден.

Той изрази уверения, че правителството ще вземе всички възможни мерки за гарантиране на честни и демократични избори.
Станишев определи купуването на гласове като отвратително явление, унизително за гражданите и риск за демократичните ценности.

Наложително е парламентът, когато разглежда и закона за парламентарните избори да търси допълнителни механизми и разпоредби за ограничаване на това явление, каза още Станишев.

Той добави, че намира за необходимо и да бъде променен законът за политическите партии в частта за финансирането им и каза, че това ще бъде инициатива на неговата партия.