Проектът за промени в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди бе отхвърлен без дебати.

Депутатите от БСП настояваха за промени в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Мнозинството обаче не подкрепи мотивите на БСП. При повторното гласуване законопроектът също не срещна подкрепа.

"Ако претърпите вреди от незаконен акт, ще можете да бъдете обезщетени, но ако той е отменен, няма да имате такава възможност", мотивира се социалистът Крум Зарков в пленарна зала.

Можем да постигнем консенсус, че това може да бъде променено, призова той.

Зарков негодува и срещу доклада на министъра на правосъдието за решенията на Европейския съд по правата на човека по дела срещу Република България за 2017 г.

Във всички доклади се съдържа констатацията, че в страната ни не съществуват генерално и ефективно вътрешноправни средства за защита, е мнението на народния представител от БСП. България, според Министерство на правосъдието, трябва да въведе такова средство или комбинация от такива средства в страна, каза той.

Тези неща трябва да се направят и ако се направят достатъчно бързо, българските граждани ще бъдат по-добре защитени, увери социалистът. "Не казвате какво не ви харесва, моля ви, бъдете сериозни", призова Зарков колегите си.