Министерството на отбраната не е сключвало договор с РСК "МиГ" за ремонт на български изтребители МиГ-29, съобщиха от военното министерство.

Информацията е по повод разпространена информация от днес, 15 февруари, за това, че България е подписала в края на миналата година договори с руската самолетостроителна корпорация "МиГ" за ремонт на своите изтребители.

Подписали сме договори с МиГ за ремонт на изтребители

Подписали сме договори с МиГ за ремонт на изтребители

Това разкри генералният директор на РСК "Миг" Иля Тарасенко

края на 2016 г. Министерството на отбраната не е подписвало договор с руската самолетостроителна корпорация "МиГ" за ремонт на български самолети МиГ-29, които са на въоръжение във Военновъздушните ни сили", се казва в информация от ведомството, ръководено от служебния министър Стефан Янев.

Припомняме, че през 2016 г. в Министерството на отбраната са проведени процедури по Закона за обществените поръчки (ЗОП), на основание на които са сключени три договора, касаещи експлоатацията на самолети МиГ-29.

Това са: договор за "Извършване на доставка на двигатели РД-33, сер. 2, за самолет МиГ-29"; договор за "Извършване на доставка на кутии на самолетните агрегати КСА-2 от комплектацията на самолети МиГ-29" и договор за "Извършване на доставка на резервни части и консумативи за самолети МиГ-29", припомнят от Министерството на отбраната.

Изпълнител на първите два договора за доставка на двигатели РД-33, сер. 2 и кутии на самолетните агрегати КСА-2 за самолет МиГ-29 е българската фирма "Авиостарт" ООД, а изпълнител на третия договор за доставка на резервни части и консумативи за самолети МиГ-29 е украинската фирма "Укринмаш".

Документацията за обществените поръчки, както и копия на самите договори, сключени след проведените процедури по ЗОП, са публикувани на интернет страницата на Министерството на отбраната.