Министерството на отбраната ще предостави безвъзмездно на правителството на Украйна хуманитарна помощ. Това стана ясно от решение на днешното заседание на Министерски съвет.

Ще бъдат предоставени 5 000 броя полушуба с подплата, 5 000 броя клин с подплата, 5 000 броя ризи с дълъг ръкав, 5 000 броя шапки, както и 5 000 чифта обувки.

Предвидените за предоставяне движими вещи - облекла и обувки, не представляват униформено облекло по смисъла на регламентиращите документи. Дарението е в отговор на получено искане от украинската страна за осигуряване на медицинска техника и имущества, топли дрехи и екипировка за наближаващия зимен сезон.

Министерството на отбраната споделя убеждението, че един от основните приоритети във всеки въоръжен конфликт е осигуряването на адекватни грижи за гражданите. Посочените количества са от дългосрочно съхраняваните запаси от облекла и обувки за нуждите на Българската армия и са напълно годни за използване.

Необходимите дейности по организацията, подготовката, транспортирането и предаването на материалните средства на съответните оторизирани лица от Украйна ще бъдат осъществени от Министерството на отбраната и от структури от състава на българските Въоръжени сили.

Разноските на материалните средства са за сметка на бюджета на ведомството за настоящата година.

Димитър Стоянов: България предоставя хуманитарна помощ на Украйна

Димитър Стоянов: България предоставя хуманитарна помощ на Украйна

В американската база Рамщайн той уточни каква е помощта