"България оказва хуманитарна и военно-техническа помощ на Украйна, в рамките на решението на българското Народно събрание от 4 май 2022 г.".

Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов в изказването си по време на заседанието на Контактната група за оказване на отбранителна помощ за Украйна. Срещата се проведе днес, 8 септември, в американската база "Рамщайн", съобщиха от Министерството на отбраната. 

Антъни Блинкън пристигна в Украйна

Антъни Блинкън пристигна в Украйна

САЩ обявяват пакет от два млрд. долара военно финансиране за Украйна и други страни

Страната ни предоставя медицински пакети и обучение във военни учебни заведения на украински военнослужещи, информира участниците в заседанието министър Стоянов.

В срещата на Контактната група участваха още началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска

САЩ дават още 675 млн. долара военна помощ за Украйна

САЩ дават още 675 млн. долара военна помощ за Украйна

Помощта включва бронирани автомобили, противотанкови оръжия и боеприпаси

България е сред държавите, които ще получат от САЩ финансиране за военни цели, част от което е под формата на заеми. От Вашингтон смятат, че страната ни би била застрашена от евентуална руска агресия. Общо над два милиарда и половина долара помощ за Украйна и още 18 държави оповестиха американските власти днес.