Ръководствата на четирите управляващи партии се събират на коалиционен съвет като целта е да постигнат съгласие по темата за изпращане на военна помощ за Украйна.

Припомняме, вчера съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяви, че отменя поканата си за коалиционен съвет, защото проектът за изпращане на военна помощ ще бъде точка за гласуване в пленарна зала още в първия работен ден на парламента след Великденската ваканция.

Малко по-късно премиерът Кирил Петков обяви във Фейсбук, че открива публична кампания за набиране на средства за закупуване на боеприпаси. Петков призова всеки български гражданин да дари като него по една заплата и увери че ще продължи да работи за единна позиция на България до постигане на политически консенсус.

В отговор предишният омбудсман Мая Манолова заяви: "да не можеш да формулираш единна позиция на България за Украйна, си е управленска немощ. Но да натовариш обикновените хора да поемат отговорност, от която правителството ти и твоите депутати като мишоци се крият, е особена циничност".

Очаква се да бъде обсъдено и планираното за сряда посещение на българска делегация в Киев.

Борисов смята, че България и сега изнася оръжия за Украйна, но не дава доказателства

Борисов смята, че България и сега изнася оръжия за Украйна, но не дава доказателства

Смята, че парламентът може да одобри военна помощ за Украйна

Преди това на Изпълнително бюро от БСП ще решават дали да изпратят свой представител. Само социалистите са против изпращане на военна помощ и заплашва да излезе от коалицията.

От ПП предложиха компромисен вариант - формулировката да е "хуманитарна и за защита". ИТН последно също се обяви "за" предоставянето на военно помощ.

Нинова към Борисов: Лъжеш, не изнасяме оръжия за Украйна

Нинова към Борисов: Лъжеш, не изнасяме оръжия за Украйна

Защо не говорите за инфлация, данъци, доходи, пита тя

Припомняме, в последния си работен ден преди Великденските празници Народното събрание, след бурни дебати и съпротивата на "Продължаваме промяната" и БСП, отложи за пореден път обсъждането на предоставяне на оръжия на Украйна. По този повод депутати от ДБ предупредиха, че ще преразгледат оставането си в коалицията.

На 21 април в Народното събрание, когато външният министър на Украйна Дмитро Кулеба дойде за втори пореден ден да разговаря с депутатите, от Демократична България" втърдиха тона и заявиха, че вече започват да обмислят и излизане от коалицията, ако не се постигне решение. Само ден по-рано Христо Иванов уверяваше, че ДБ се опитват да не поставят червени линии и ултиматуми, за да може да оставят коалицията стабилна.

В комисия за разглеждане бяха внесени две предложения - това на ДБ и второ на ГЕРБ, но от на закрито заседание на 20 април излезе трети вариант, в който формулировката бе "техническа помощ за защитни цели". Като контрареплика на тази формулировка стоят ироничните думи на Дмитро Кулеба, че такава помощ е помощ, "за да умрем защитени".

В следобедните часове на 21 април и от "Продължаваме промяната" излязоха с декларация, в който се опитват да обяснят позицията си на мост между противоположни позиции в коалицията.