Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов бе категоричен, че няма основания ДБ да преосмислят позицията си спрямо Република Северна Македония. Пред журналисти в кулоарите на парламента Иванов обясни, че размяната на реплики не е основание за промяна на дългосрочната политика на България. Ние имаме собствен интерес и основание РСМ да не остават твърде дълго извън ЕС, смята обаче Иванов. Трябва да продължи да се работи активно и да внимаваме, защото много лесно стават къси съединения и възникват напрежения от всяко естество. Има много заинтересовани хора отношенията между България и РСМ да не се развиват, предупреди Иванов.

Лесно се разпалват негативни емоции, а много трудно се овладяват. Също тава много лесно политиците си представят, че могат да извлекат краткосрочни дивиденти, но от това страда българския национален интерес, изтъкна Иванов.

Христо Иванов смята, че България трябва да има такава външна политика, която да отстои българските приоритети, а не конкретно твърда политика. Един от приоритетите е да бъдем заедно с РСМ в европейското семейство. Само тогава дългосрочно проблемите между двете страни ще се преодолеят, коментира депутатът.

Петков в РСМ: Само обединени, а не по партии, можем да вървим напред

Петков в РСМ: Само обединени, а не по партии, можем да вървим напред

По думите му трябва да обърнем значението на термина "балканизация"

По отношение за изпращането на военна помощ на Украйна, Христо Иванов коментира, че е въпрос не просто на морална позиция, а на конкретен прагматичен национален интерес на България. трябва да направим всичко възможно Украйна да може да се защити срещу руската агресия. Това е най-бързият път към мира, каза Иванов. ДБ няма да приемат опитите да бъде спряно оказването на военна помощ за Украйна. Те ще имат твърда позиция, но без улитиматуми.

ДБ са готови за избори и не се страхуват от тях. Едни предсрочни избори сега, рискуват обаче много сериозна дестабилизация на страната в момента. ДБ се опитват да бъдат най-конструктивните партньори в коалицията, като си спестяват да говорят за червени линии, с прилагателни и епитети. Христо Иванов призова медиите да не очакват от ДБ ултиматуми.

Галъп: Инфлацията, войната и пандемията обезсилили желанието ни за нови избори

Галъп: Инфлацията, войната и пандемията обезсилили желанието ни за нови избори

49,9% не смятат, че бежанците от Украйна са някаква заплаха за сигурността в България