Българите нямат нагласа за нови избори на фона на предизвикателства като цени, война, пандемия. Това показва изследване на "Галъп интернешънъл болкан".

Сънародниците ни явно са свикнали с мисълта за предстоящи предизвикателства за жизнения стандарт у нас. Дори и на този фон обаче обществото ни е с преобладаваща толерантност към идващите у нас бежанци от войната в Украйна. 

Интервюирани са 809 пълнолетни българи, между 31 март и 8 април - чрез пряко лично интервю с таблети сред двустепенна извадка на случаен принцип, представителна за пълнолетното население на страната. Възможно отклонение: ±3.5% при 50%-ови дялове. 1% от цялата извадка е приблизително равен на 54 хил. пълнолетни българи, уточняват авторите на проучването.

Снимка 571305

Източник: Галъп интернешънъл болкан

Независимо от намаляващото доверие към управляващите хората нямат нагласа за нови избори, според изводите от редовната независима програма на ежемесечни изследвания на общественото мнение, позната като Политически и икономически индекс на "Галъп интернешънъл болкан".

Според допитването на въпрос за необходимост от предсрочни избори 47,4% отговарят отрицателно, а 22,2% - положително. Останалите не могат да отговорят.

Снимка 571294

Източник: Галъп интернешънъл болкан

Според данните опцията "нови избори" не е предпочитана - това обикновено е свидетелство за липса на изградена конкретна политическа алтернатива, за умора от политическата несигурност и т.н.

84,9% от пълнолетните българи очакват повишения на цените в следващите месеци. 7,5% смятат, че цените ще остават същите, а само 2,9% смятат, че те ще падат.

Снимка 571295

Източник: Галъп интернешънъл болкан

Има и хора, които не са отговорили. Данните от последните две тримесечия на независимата изследователска програма обаче показват, че ръстът на тревогата не е продължил - през есента очакването за повишения на цени бе достигнало дори близо до 90%, през зимата - над 86%. Това означава,че българите явно вече привикват с мисълта, че цените ще продължат свояръст, а и тревогата вече е достигнала потенциални предели.

49,9% не смятат, че бежанците от Украйна са някаква заплаха за сигурността в България. На обратното мнение са 25,2%, а станалите се колебаят.

Това показва, че бежанците от Украйна са като цяло добре приети от българите.

На фона на войната и цените, подходът към коронавируса у нас напоследък среща отчетливо одобрение. 57,8% одобряват повсеместното преминаване на задължителното носене на маски в препоръчително, а 29,3% не го одобряват.

Останалите не могат да преценят. Данните показват, че в този специфичен ресор е една от най-силните обществени оценки за текущите политики. Изследването е независимо.

Снимка 571290

Източник: Галъп интернешънъл болкан