Премиерът на България Кирил Петков разказва в пост в социалната мрежа Фейсбук какви са устоите на управляваната от него коалиция. Той признава, че сложната четворна коалиция е решение на българските избиратели, но има доста предизвикателства.

"По темата за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна, от една страна имаме БСП, за които пращането на такава помощ е червена линия, която не могат да си позволят да прекрачат. От другата страна, имаме ДБ с червената линия, че България е изправена пред исторически момент и трябва директно да изпраща въоръжение в Украйна", пише Петков.

Думите на българския премиер са по време на безпрецедентно дългата визита в България и противоречиви послания - тръгва си неудовлетворен от България, в следващия момент заявява, че ще стои докато България не предостави оръжия на Украйна.

В публикацията си премиерът споменава какво прави България в момента в подкрепа на народа на Украйна.

- В момента България оказва помощ на над 90 000 украински жени и деца, които са принудени да напуснат своите домове и близки заради Руския агресор;

- В момента България помага на Украйна с хуманитарна помощ;

- Българското правителство изпрати всички количества каски и жилетки за защита на украинското население, свободно налични в нашите запаси;

- От самото начало България е силен глас за Украйна в Брюксел и пред международния наказателен съд в Хага;

И тук сме изправени пред избора дали искаме в този момент да минем през червените линии на един от двамата коалиционни партньори, пише Петков.

Едновременно с това, в момента има 1 български кораб в руски ръце, и 1 български кораб - в украински. С български граждани на борда. Това са български животи, обобщава ситуацията премиерът.

Той призовава за единна позиция, ако искаме да проведем успешно спасителна операция за нашите съграждани.

Петков е категоричен, че за да продължим да оказваме хуманитарна помощ и да разширяваме своята подкрепа за Украйна, трябва да имаме единна позиция и възможност за взимане на отговорни управленски решения.

"Ако искаме да дадем стабилност на всеки българин в условията на криза, трябва да имаме единна позиция", пише премиерът и призовава да се загърби политическото говорене.

"Време е да спрем да говорим за червени линии и да поставяме ултиматуми, които ползват само една политическа сила. Най-големият интерес на България в този момент е да има отговорни и координирани действия на управляващата коалиция. В най-голям интерес за Украйна е да има стабилна България", пише Петков. 

ГЕРБ поиска оставка на кабинета и обвини Кирил Петков в дебели червени линии

ГЕРБ поиска оставка на кабинета и обвини Кирил Петков в дебели червени линии

През тази сесия се занимавате с кадруване и партийно обладаван

Премиерът пише, че осъзнават тежестта на историческия момент, но от партия "Продължаваме промяната" вярват, че трябва да взимаме отговорните решения дори когато същите са несъвместими с политическия ПР и полезно говорено.

"За нас е важно в тази сложна четворна коалиция да бъдем източник на стабилност за България, като едновременно с това се грижим за живота на нашите съграждани, независимо в кое кътче на света се намират", пише Кирил Петков и обещава, че партията му ще продължи да бъде конструктивният и отговорен политически партньор.

Той изтъква, че ПП води активна политика за диалог между БСП и ДБ, за да се обединим около единна позиция. "Защото съединението прави силата, а не разделението", цитира надписа над фасадата на сградата на парламента премиерът Кирил Петков.