Служебното правителство няма правомощия и не води преговори за закупуване на нови осем изтребителя F-16 Block 70, заявяват от Министерството на отбраната.

Те посочват, че проектът е един от приоритетните за модернизацията на Въоръжените сили и за реализацията му 43-ият и 44-ият парламент са приели решения, с които са одобрени Проект за инвестиционен разход за "Придобиване на нов тип боен самолет", а впоследствие и неговата актуализация - Актуализиран проект за инвестиционен разход (АПИР) "Придобиване на нов тип боен самолет".

От МО уточняват, че утвърденият от парламента проект е за придобиване на 16 самолета от един тип в една конфигурация. Предвижда се реализацията му да се извърши на два етапа: първи - за придобиване на 8 самолета, и втори - за придобиване на още 8 самолета.

Служебният кабинет отрече да работи по сделка за още осем F-16 за ВВС

Служебният кабинет отрече да работи по сделка за още осем F-16 за ВВС

По-рано бе съобщено, че се очаква оферта…

От ведомството напомнят, че в началото на 2019 г. са били подписани четири договора между правителствата на България и на САЩ за закупуване на осем самолета F-16 Block 70 и свързаните с тях оборудване, услуги и въоръжение.

Спазвайки сроковете на планираните процеси, заложени от решенията на 43-ия и 44-ия парламент, за придобиване на общо 16 самолета, Министерството на отбраната продължава подготовката по реализацията на втория етап от проекта. По тази причина от ведомството поясняват, че единственият възможен подход е изпращане на писмо със запитване за оферта и едва след получаването на отговора, което би отнело от 6 до 8 месеца, може да бъде подготвен ПИР с коректни параметри като, цена, обхват, начин на плащане и размер на вноските, срокове за доставка.

От МО подчертават, че амо след приемането на ПИР от парламента, може да се пристъпи към подписване на договор. Той ще бъде реализиран едва след като Народното събрание го ратифицира и даде зелена светлина на проекта, т.е. в случая става дума единствено за получаване на задължителна информация за реализиране на проекта.

Все още нямало разговори за цената на вторите F-16

Все още нямало разговори за цената на вторите F-16

Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов

Според условията на програмата за чуждестранни военни продажби на САЩ изпращането на такова писмо-заявка не създава никаква правна и финансова обвързаност на министерството за подписване на договор. Крайното решение за това кога, при какви условия и на каква цена България ще доокомплектова ескадрилата си с F-16 Block 70 е в правомощията и отговорностите единствено на Народното събрание и на следващо редовно правителство, подчертават от МО.

Припомняме, по-рано днес депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев се заяде заради "потайната" процедура по придобиването на още една партида бойни самолети.

Вчера служебният кабинет също отрече да работи по сделка за още осем F-16 за ВВС.