Не са предприемани разговори за цената на втората група от 8 самолета F-16.

Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в Асеновград отговор на въпрос за появила се в медиите информация, че те ще са много по-скъпи.

"През август Министерството на отбраната изпрати писмо до "Локхийлд Мартин" да ни оповестят техните възможности за цени и наличности на самолети. От тук-нататък аз мисля, че това ще е работа за следващото правителство - да проведе преговорите. Когато се проведат разговорите, ще трябва да бъде внесен проект в Министерския съвет и в парламента, и ако Народното събрание го одобри и каквато сума одобри, това ще бъде решението", поясни министърът на отбраната.

Каракачанов не се ангажира със срокове за вторите Ф-16

Каракачанов не се ангажира със срокове за вторите Ф-16

При "зашеметяващо добра" оферта разговорите можело да започнат веднага

Той отбеляза, че при преговорите ще трябва да бъде решен не само въпросът за цената на осемте Ф-16 , но и за начина на плащане.

"Едно е ясно, повече няма да има еднократно плащане, ще има разсрочено плащане. Но на колко вноски, какви суми е въпрос на преговори", допълни Каракачанов.

Министърът на отбраната посочи, че е направено много през изминалите четири години за повишаването на доходите на военнослужещите, за попълване на некомплекта във военните формирования, за ремонта и модернизацията на въоръжението и техниката, за закупуването на нова техника, но няма как за това време да бъде наваксано пропуснатото през изминалите 30 години.

Каракачанов уверява, че новите F-16 ще се плащат разсрочено
Обновена

Каракачанов уверява, че новите F-16 ще се плащат разсрочено

По думите му следваюите 8 изтребителя ще се купуват при други условия

Той открои недостига на жилища за военнослужещите като един от въпросите, за чието решение се работи и сега.

"Дълги години практика е било имотите на Министерството на отбраната, които са на хубави места в градовете, да бъдат подарявани на общини или продавани на частни фирми. Когато аз станах министър заявих, че времето на подаръците приключи. Подготвили сме цял списък от имоти, разположени в основните гарнизони - София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, които под формата на отстъпено право на строеж ще бъдат обявени на търг и ще бъдат придобивани жилища в завършен вид", разясни Каракачанов.

През последните две години се подготвят всички необходими документи и предстои скоро да стартират първите процедури по отстъпеното право на строеж, за да може да бъде решен и този проблем.

Министър Каракачанов посочи, че в разработените проекти се предвижда освен жилищни блокове да бъдат изградени и детски центрове и детски градини за децата на военнослужещите.