От министерството на отбраната отрекоха информацията, че служебното правителство ще поиска от американската страна проектодоговор за закупуване на още 8 изтребителя F-16 за българските ВВС.

По-рано днес в пресата се появиха публикации, че в отговор на депутатски въпрос служебният министър на отбраната Георги Панайотов е заявил, че в рамките на 6 до 8 месеца САЩ ще ни представят обвързваща оферта, която реално ще е договор за нови 6 самолета F-16.

"Служебното правителство нито води, нито има правомощия да води преговори за закупуване на нови осем изтребителя F-16 Block 70. В проекта за актуализация на бюджет 2021 не се предвиждат никакви разходи за закупуване на нови изтребители." - се казва в съобщение от пресцентъра на Министерството на отбраната.

В изявлението не се казва нищо за отговора на Георги Панайотов към депутата от ГЕРБ Христо Гаждев - автор на питането дали служебното правителство работи по придобиване на още 8 изтребителя F-16. Подобна сделка би дала възможност на България да разполага с ескадрила от боеспособни самолети за охрана на въздушното си пространство и изпълнение на мисии със съюзниците в НАТО.

България трябва да побърза със сключването на подобна сделка, тъй като САЩ планират промяна в конфигурацията на самолетите F-16 Block 70 и може да се окаже, че българските ВВС ще експлоатират изтребители с различна конфигурация.

АСБ: Ще е груба грешка да се удължи експлоатацията на старите бойни самолети

АСБ: Ще е груба грешка да се удължи експлоатацията на старите бойни самолети

Служебният министър на отбраната да каже за ремонтите...