Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) е прекратила договора с изпълнителя на проекта за модернизация на жп линията София-Елин Пелин - българо-унгарския консорциум ДЗЗД "КЕЛЕТ АБ".

Договорът е за 120 млн. лв. без ДДС и включва проектиране, строителство и доставка на материали за 23-километровия железопътен участък. Първоначалните срокове за завършване на обекта били до края на 2020 г. От момента на подписването на договора фирмата извършвала основно доставки на материали, а напредъкът на самите строителни дейности е едва 43%, съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията.

Със 120 млн. лв. модернизират жп линията София – Елин Пелин

Със 120 млн. лв. модернизират жп линията София – Елин Пелин

С 63 млн. ще бъде модернизиран участъкът Скутаре - Оризово

Предстои НКЖИ да обяви нова процедура за изпълнител на дейностите по модернизация на жп линията.

Министерство и НКЖИ са извършили проверки по всички договори за рехабилитация на железопътни линии в страната. Резултатите от тях показват много ниски нива на реално изпълнение за по-голямата част от договорите, подписани от 2019 г. до края на 2021 г. Министър Николай Събев е разпоредил НКЖИ ще засили контрола над строителните дейности и качеството на изпълнение на дейностите по обектите. От ведомството отбелязват, че компанията няма да одобрява постъпили искания за актуализация на стойностите на вече сключени договори за строителство след проведени обществени поръчки. В случай, че фирма-изпълнител декларира невъзможност да изпълнява договорните си отношения, ще се разглежда и вариант за прекратяването му.

Прокопаха първите 70 м от най-дългия двутръбен жп тунел у нас

Прокопаха първите 70 м от най-дългия двутръбен жп тунел у нас

Предвижда се да бъде завършен за 3 години