Няма повод за паника заради последните анонимни сигнали за бомби в образователни институции.

Това, обобщено, бе посланието на служебния образователен министър Сашо Пенов. Той направи коментара си пред журналисти в края на дискусията, проведена под патронажа на президента Румен Радев, посветена на патриотично образование в училищата.

"Не съм чул да падат бомби в българските училища. Ние сме в постоянен контакт с МВР и мога да ви кажа, че такива интернет атаки в момента има в цяла Европа, включително и в САЩ. Разбира се, оттук нататък се поставя въпросът - как се действа в такива ситуации? Има инструкция на МВР, която урежда тези хипотези и по сега действащите правила, по преценка на директора, ние разбираме, че те са притеснени, но те работят по методиката на МВР да преценят доколко е реална съответната заплаха", каза министър Пенов.

Директорите, смята той, имали опит и били подготвени да реагират адекватно при подобни ситуации. "Във връзка сме с тях и, най-вече, те са във връзка с нас (институциите)."

Към момента обществото е информирано, говори се по темата, посочи още министърът. Пенов не вижда паралел и между сигналите, блокирали редица училища, и предстоящите в края на седмицата избори, провеждащи се, обичайно, основно именно в училища.

"Не мога да коментирам предизборната ситуация и случващите се реални факти в последните дни. Това може да се случи не само в предизборна кампания, може да се случи, ако искате, дори по време на празнични дни, когато се цели удължаването на ваканцията, нямам представа... по различни поводи", заяви шефът на МОН.

И други европейски страни получават същите имейли със същите заплахи

И други европейски страни получават същите имейли със същите заплахи

Подадена е информация към САЩ и Великобритания,

Припомняме, че от вчера училища започнаха да получават заплашителни имейли, което прекрати на много места образователния процес. Вчера най-много такива имейли бяха получени в Бургас и София, днес училища в Сливен, отново някои в София, както и Университетът за национално и световно стопанство - УНСС.

Вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че са информирани партньорските служби, информирани са и САЩ, като имейлите са изпратени от регистриран в Google акаунт, което означава, че търсенето ще бъде отговорност на платформата, съответно са ангажирани и щатските служби. Иван Демерджиев също не вижда връзка между заплахите и предстоящите парламентарни избори.

След още бомбени заплахи - всички училища в Сливен са затворени

След още бомбени заплахи - всички училища в Сливен са затворени

В Плевен част от образователните институции са евакуирани