За прекратяването на механизма на Европейската комисия за наблюдение на България и Румъния се обявиха евродепутати от комисията по гражданските свободи, правосъдие и вътрешни работи, съобщава кореспондентът на БТА в Брюксел.

Единствено румънската евродепутатка Моника Маковей се обяви за запазването на мониторинга. Тя не смята, че държавата и сънародниците й били дискриминирани от механизма. Проучвания показвали, че мнозинството иска наблюдението да продължи. Маковей отбеляза, че с приемането на страната й в ЕС са обещали да решат съществуващите проблеми. Затова механизмът трябвало да остане, докато проблемите не бъдат решени. Маковей е категорична, че Европейският парламент трябва да поиска изпълнението на дадените обещания.

Тя призна, че политиците не харесвали механизма, но реформите били в полза на обществото. По думите на евродепутатката политиците не искали да бъдат обвинявани и разследвани, както и да им се отнема имуществото. Те се самозащитавали и нямали интерес да приемат и прилагат законодателство срещу собствените си интереси.

Без мониторингов доклад през 2018-та искат български евродепутати

Без мониторингов доклад през 2018-та искат български евродепутати

Наши политици се обединяват за конференция в ЕП

Към датата на присъединяване на двете държави към ЕС е имало основания за въвеждането на механизма, обясни британецът Джефри ван Орден от Европейски реформатори и консерватори. Той коментира, че механизмът никога не е бил възприеман като дългосрочен процес. Орден посочи, че тогава са били оптимисти, че нещата бързо ще се подобрят. Имало няколко други държави с подобни проблеми.

Джефри ван Орден смята, че Европейската комисия трябва да оцени какво възпрепятства истинския напредък, който българите наистина заслужавали и очаквали. В някои от областите все пак имало напредък.

Българските евродепутати са на мнение, че страната ни е подложена на дискриминационно отношение и настояха механизмът да бъде премахнат.

Емил Радев от ГЕРБ е категоричен, че механизмът се използва за политически цели и пречи за приемането на страната ни в Шенген. Той призова Брюксел да приеме България като пълноправен член на ЕС и изрази надежда докладът да е един от последните.

Колежката му Мария Габриел смята, че механизмът може да бъде повод за отклоняване на вниманието от важни процеси в Европа.

Социалистката Илияна Йотова попита колко струва изготвянето на един доклад за двете държави.

Категорично за премахването на механизма се обяви и евродепутатът Ангел Джамбазки. Той също смята, че прилагането на механизма е дискриминационно и нарушавало националния суверенитет.

Филиз Хюсменова от ДПС пък предложи комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи да поиска от ЕК преглед на действието на механизма, неговата ефективност и ефикасност. Тя коментира, че във всички държави от ЕС има проблеми и всички трябва да се учим един от друг, а не да се обвиняваме и критикуваме.

Германката Биргит Зипел предложи да има постоянен механизъм за целия Европейски съюз, защото имало и други държави с проблеми с корупцията и независимостта на съдебната система.