Морските спасителите недоволстват от това, че ще работят сами на постовете, съобщи БиТиВи. От Министерството на туризма предложиха да има по-малко спасители и медицински пунктове на плажа. Идеята е така да се намалят разходите на концесионерите.

Започваме работа на първи юни, но екипите са наполовина. Проблемът е новата наредба за спасителните постове - те да бъдат на 150 м един от друг, а не както досега - на 100, обясни старши спасителят Жельо Костадинов.

До 4 дни всички плажни ивици трябва да бъдат подготвени от концесионерите за посрещане на летовници, но на място не се вижда да има организация за началото на летния сезон.

От БЧК увериха, че спасителите трябва да отговарят за по-голяма площ, а за да бъде ефективна работата им, трябва да се запази досегашният вариант. От организацията добавиха, че е недопустимо предложението на пост да дежури само по един спасител.

Става въпрос за живота и здравето на хората, няма как един спасител да извърши екипната работа, каза Виолета Радева от БЧК-Бургас след като спасители демонстрираха основните техники за спасяване на давещи се в морето хора. Те са категорични, че няма как действията по спасяване на човешки живот да бъдат извършени от един спасител.