Цялото ръководство на Автомобилна администрация към Министерство на транспорта ще бъде освободено. Това обяви на брифинг в парламента транспортния министър Ивайло Московски.

Припомняме, след отнелата 8 живота катастрофа на туристически автобус, бяха уволнени ръководствата на ДАИ в София и Бургас.

Ще бъдат предложени законодателни промени, които да въведат ограничение за възрастта на автобусите. Ще се въведе и видеонаблюдение за всички технически прегледи", заяви Московски.

Междувременно лидерът на „Атака" Волен Сидеров поиска оставката на Московски с мотива, че той трябва да поеме политическата отговорност за трагедията. Националистът поиска Ивайло Московски да отговори защо се дават лицензи на съмнителни турски фирми.

По-късно от транспортното ведомство съобщиха, че тази сутрин изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация" Симеон Арнаудов и неговият заместник Анастас Тодоров са подали оставки, приети от министър Московски.

Директорът на  Областния отдел на "Контролна Дейност - ДАИ" - Бургас Николай Милушев вече е освободен.

Очаква се връщането от задгранична командировка на заместник-изпълнителния директор на Автомобилна администрация Димитър Ганев, който също ще подаде оставка.

Стана ясно още, че са прекратени правата, произтичащи от лицензите за извършване на превози на пътници на „Ентуртранс" ООД.

Дружеството е притежавало два лиценза за превози на пътници - лиценз на Общността (международен) и лиценз за извършване на превози на пътници на територията на Република България.

Международният лиценз на дружеството е отнет след извършена обстойна проверка, при която е установено, че превозвачът не е спазил срока за представяне на документи, доказващи неговата финансова стабилност, което е едно от условията да притежава лиценз.

По отношение на лиценза за извършване на превози на територията на България е установено, че при подаване на заявлението за издаване на лиценз за извършване на автобусен превоз на пътници са използвани документи с невярно съдържание - справката за финансова стабилност на дружеството, подписана от управителя и представеното към заявлението свидетелство за регистрация на превозното средство, като към датата на представяне данните в него са били неверни.

Отчетено е също така, че предивд възникналия изключително сериозен инцидент с човешки жертви е необходимо превозите незабавно да бъдат преустановени, като е допуснато предварително изпълнение на заповедта, като и двата лиценза са отнети.