Търсят се балансирани решения за пакета "Мобилност", които да са приемливи за българския бранш и всички държави членки. Съвместно с екипа на еврокомисаря Виолета Булц още днес започваме работа по конкретни текстове, касаещи пакета "Мобилност".
Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски след днешната среща в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов, еврокомисаря по транспорт Виолета Булц и представители на българския транспортен бранш, съобщиха от МС.

Министър Московски заяви още, че предложенията ще бъдат внесени за разглеждане от работна група КОРЕПЕР и е изключително важно да се постигне съгласие от страните по този въпрос.

Припомняме, КОРЕПЕР е помощен комитет към Съвета на Европейския съюз (Съвета на министрите). Той подпомага работата на Съвета като разпределя въпросите за обсъждане и дневния ред. Работата му започва след 17:00 часа, когато се изпратят позициите по различните въпроси на министрите от всяка държава членка.

"Транспортният сектор осигурява почти една пета от БВП на страната и ние сме длъжни да защитим този бранш", коментира Московски.

България твърдо стои зад българските превозвачи и ще ги защити докрай

България твърдо стои зад българските превозвачи и ще ги защити докрай

Преговорите са много трудни и държавите са разделени на два лагера, обясни транспортният зам.-министър Попов

В своето изказване европейският комисар по транспорта Виолета Булц подчерта, че срещата, организирана от премиера Бойко Борисов, е била изключително успешна. Българското правителство и бранш са защитили своята категорична позиция относно промените в първия пакет за мобилност. Изразена беше обща позиция, че участниците в срещата продължават диалога и ще търсят конкретни решения по спорните въпроси.

Правителството продължава активния диалог с бранша по темата, увериха от МС.