Съветът на Европейския съюз (ЕС) по околната среда окончателно прие днес новата Директива относно качеството на атмосферния въздух и по-чист въздух за Европа, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Новоприетата директива обединява в една двете съществуващи директиви на ЕС за качеството на атмосферния въздух.

Документът цели постигане на целите за нулево замърсяване. Планира се качеството на въздуха в рамките на Европейския съюз постепенно да се подобрява до нива, които да не са вредни за човешкото здраве, естествените екосистеми и биоразнообразието, в съответствие с научни доказателства. По този начин се предвижда да се спомогне за постигането ба среда без токсични вещества най-късно до 2050 г.

С новите правила се регламентират по-строги граници и целеви стойности за 2030 г. за прахови частици, серен диоксид и други замърсители. Предвиждат се и повече точки за вземане на проби за качеството на въздуха в градовете в ЕС.

Стандартите за качество на въздуха ще бъдат преразгледани до 31 декември 2030 г., а след това - най-малко на всеки пет години или по-често, ако това се изисква спрямо новите научни открития, като например преразгледаните Насоки за качеството на въздуха на Световната здравна организация (СЗО).

Очаква се с новите правила фрагментираните към момента индекси за качество на въздуха в ЕС да станат сравними, ясни и публично достъпни. Те ще предоставят информация за симптомите по отношение на с пиковото замърсяване на въздуха и рисковете за здравето от всеки замърсител.

Въпреки предизвикателствата, които директивата поставя пред държавите в ЕС, въвеждането на новите изисквания е подкрепено и от България предвид значението им за постигане на целите за по-чиста и здравословна околна среда.

Единствено Малта гласува с "въздържал се" при приемането на новата директива.