Ако следващото правителство не следва стъпките, описани за Оперативна програма "Наука за интелигентен растеж", могат да настъпят загуби в рамките на десетки милиони левове.
Това предупреди служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос за изпълнението на програмата.

Припомняме, проблем възникна с оценителите на научните проекти, свързани с изграждането на така наречените центрове за върхови постижения и центрове за компетентност.

Сериозно изоставане при ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" установи министър Денков

Сериозно изоставане при ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" установи министър Денков

Няма да има промяна в изпитите тази година

В началото на мандата проф. Денков получи предупредителното писмо от ЕК за евентуални финансови корекции по програмата. Денков увери, че през септември се очаква да бъдат сключени договорите по проектните предложения за изграждане на 16 центъра за върхови постижения и 33 - за компетентност.

Министър Денков увери, че програмата е подредена и всички необходими стъпки, които трябва да се следват, са описани, така че да не настъпи загуба на средства.

Депутатът от БСП Стоян Мирчев заяви, че е удовлетворен от факта, че грешките са преодолени. Той възрази, че политиката на Бойко Борисов спрямо науката винаги е била по линия само по линия на европейско финансиране, без средства от бюджета. По думите му, така реално пари за наука може да няма.

Мирчев не пропусна и факта, че за да се осигурят партийни активисти на ГЕРБ много от експертите напуснали МОН. Правителството обявява науката и образованието за приоритет, но само на думи, продължи с критиките си той.
"Ако има загуби по тази програма единствено виновни ще са следващото правителство на г-н Борисов", каза още той.

Служебният министър на образованието Николай Денков увери, че ако стъпките се следват, няма да има никаква загуба на средства по първа приоритетна ос.