Към момента пред правителството не седи вариант за затваряне на границата ни с Турция, за да спрем наплива на бежанци от Сирия.
Ние нямаме достатъчно богат опит и като държава не сме посрещали в последните 90 години такива големи групи от хора, заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев след редовното заседание на Министерски съвет, което днес беше водено от него, тъй като премиерът Орешарски е на посещение в Китай.

Основен източник на заплаха за страната са бежанците, обяви и ДАНС
Още...

Всичко, което може да се направи в момента, сме го направили, увери още МВР-шефът.
Създадените оперативни щабове обаче са разработили всякакви варианти за реакция, ако нещата ескалират, включително и затваряне на границата.
Имаме разчети и можем да го осъществим, но такъв вариант не седи пред правителството, подчерта още Йовчев.

Разчетите показват, че потокът от незаконно преминалите границата ни остава константен, като за последното денонощие граничарите са заловили 50 души, от които 27 сирийци.
Различни са цифрите, но варираме от 40-50 души на ден. Над 3600 са бежанците у нас към момента, 1400 са сирийци, коментира още министърът.

Според експерти броят на бежанците от Сирия може да стигне до 6 и 10 хиляди души до края на годината. Ако това стане, 1.1 милиона лева ще са необходими за грижата за 10 хиляди бежанци.

 

Той увери, че се вземат всички необходими мерки за справяне с кризата. Търсят се възможности за финансова помощ, която да даде на България, европейската солидарност.

1100 лв. месечна издръжка за един бежанец, изчисли МВР

Още...

Възможно е да получим пряка финансова помощ от Европа. Подготвят се срещи с Върховния секретариат за бежанците. Работи се и по проблема с преводачите.

Мисля, че в съвсем кратки срокове ще можем да кажем, че сме овладели напълно ситуацията, която е в момента, прогнозира още Цветлин Йовчев.

Той отчете и че е създадена организация за при ескалация на напрежението за евакуация на българите в Сирия и Ливан. Около 200 са нашите сънародници в Сирия, а 280 в Ливан. Водени са разговори с Гърция и Кипър за помощ при една такава евакуация.

Усилено се работи и по недостига не места за настаняване на напиращите към България чужди граждани. Намерени са нови 350 места за настаняване на бежанци, но Йовчев запази в тайна на този етап къде се намират. Продължава обаче търсенето на още места.
Осигурени са лекарства за първа медицинска помощ , започва имунизацията на служителите, които ще осъществят първия контакт с бежанците. Има и дежурни лекари, които ще направят първия преглед при пристигането на чужденците преди да ги транспортират до съответните места за настаняване.

Имаме готовност да осигурим приема на значително по-голямо количество от хора. Има готовност ВМА да изпрати допълнителни екипи от лекари, изготвени са списъците с необходимите лекарства и те са осигурени от здравното министерство, изтъкна още Йовчев.

Взети са мерки и за преминаването на хора с радикални идеологии - създадени са критерии, по които да се прави анализ на риска и да може още в първия момент такива хора да се отсеят.

Вече е договорено да получим техническа помощ от ЕС - експерти, които на наша територия ще ни подпомогнат да организираме правилно процесите, свързани с бежанците.
Работи се и за намаляване на сроковете за получаване на статут на бежанец. „Към момента сме го свели до 3 месеца. Работи се усилено да бъде съкратен още", заяви МВР-шефът.