Над 103 милиона евро са предвидени за финансиране на съвместни проекти по програмите за трансгранично сътрудничество между България и съседните държави Турция, Сърбия и Република Северна Македония за периода 2021-2027 г., информират от пресцентъра на МРРБ.

Общата сума е увеличена с малко над 17 % спрямо бюджета, с който страната ни разполагаше в периода 2014-2020 г. Очаква се до края на март 2022 г. трите трансгранични програми да бъдат приети от Министерския съвет. Нужно е ЕК също да одобри проектите, за да могат те да бъдат реализирани.

Управляващият орган проведе обществени консултации, като заинтересованите страни дадоха препоръки за ефективно и успешно реализиране на бъдещите проекти.

Акцента на трансграничните проекти пада върху регионалната политика, насочена към специфичните нужди и особености на всеки от регионите. Залага се на равния достъп и директна подкрепа на малките и средни предприятия (МСП) до финансовия ресурс за трансгранично сътрудничество. Подпомагането ще е спрямо специфични нужди на всеки от регионите.

Водеща тема в програмата между България и Сърбия е подготовката на населението на двете страни в пограничния регион за навременна и адекватна реакция при бедствия и аварии. Бюджетът на програмата е 38 116 398 евро. Предвижда МСП да получат подкрепа за повишаване на конкурентоспособността на предприятията на регионалния и международния пазари. Това включва разработване и внедряване на технологични решения, инвестиции за намаляване на разходите за производство и предоставяне на услуги, достъп до нови пазари, създаване на цялостна съвместна програма за бизнес и консултантски услуги. Интегрираният териториален подход ще бъде насочен към инвестиции в туризъм, подобряване на услугите от общ интерес.

Приоритет в програмата между България и Турция е подобряване на съдействието между полицейските органи и техните действия, свързани с нелегални мигранти. По тази програма инвестициите за МСП са насочени към "зеления" преход от гледна точка на енергийната ефективност, намаляване на емисиите на парниковите газове и перспективите на кръговата икономика. Това включва финансиране на проекти за енергийна ефективност на сграден фонд, прилагане на цифрови решения, внедряване на енергийни системи, обмен на добри практики между местни предприятия от двете страни на границата. Интегрираните инвестиции за насърчаване на териториалното развитие ще подкрепят широк спектър от действия - повишаване на конкурентоспособността на местната икономика и подобряване на бизнес средата, повишаване на степента на дигитализация и климатична неутралност на местната икономика, повишаване на квалификацията за успешно реализиране на пазара на труда, развитие на туризма, повишаване на приноса на природното наследство за балансирано социално-икономическо развитие на региона, намаляване на замърсяването и негативните ефекти от изменението на климата и предвидимите природни бедствия с трансграничен характер. Бюджетът на този проект е 34 415 251 евро.

Акцента на трансграничния проект между България и Северна Македония е изграждането на ГКПП "Клепало" и свързаната с него инфраструктура. Бюджетът по нея за всички мерки е в размер на 31 152 400 евро. С приоритет ще се финансират дейностите, които са насочени към технологична модернизация с цел превръщането им в екологични, дигитални и конкурентоспособни, разработване на продукти и достигане до нови пазари, разработване на интегрирани регионални туристически продукти, разкриване на нови МСП в областта на туризма и др.

Гроздан Караджов: Плащаме договорите, подписани от ГЕРБ, иначе ще сме нарушители

Гроздан Караджов: Плащаме договорите, подписани от ГЕРБ, иначе ще сме нарушители

Държавата се е изключила от функциите си в малкия и средния град