Министерството на регионалното развитие и благоустройството участва в проект за Пилотен морски пространствен план, обхващащ трансграничната зона Мангалия - Шабла.

Партньорите от Румъния и България са общо 10. Водещо в проекта е румънското Министерство на регионалното развитие, публичната администрация и европейските фондове. По проект "Трансгранично морско пространствено планиране в Черно море - Румъния, България" или MARSPLAN-BS се изготвя цялостен анализ на румънските и български териториални води и прилежащи територии.

След анализите получената информация за морското пространствено планиране в Черно море ще бъде разпространена сред заинтересованите страни.

Основната цел на проекта е да се подобри и укрепи трансграничното сътрудничество между двете държави в областта на стратегическото и пространствено планиране на Черно море.

Други от целите му са създаване на институционална рамка за трансграничното морско пространствено планиране за България и Румъния, консолидиране на трансграничното сътрудничество и обмяна на информация по въпросите, свързани с морската зона. Повишаване на информираността на национално и трансгранично ниво, чрез създаване на по-силни връзки между националните институции и обединяване на ключови участници в Черноморския регион са другите важни акценти от проекта. Сред приоритетите са и насърчаване на развитието на съвместно трансгранично планиране и разработване на конкретни препоръки за пилотния район Мангалия-Шабла.

Съответните органи на държавите-членки анализират и организират човешките дейности в морските райони за постигане на екологичните, икономическите и социалните цели именно чрез морско пространствено планиране.

Проектът е финансиран директно от Европейската комисия с безвъзмездни средства на Европейския фонд за морско дело и рибарство (ЕФМДР) по силата на сключено Споразумение за безвъзмездна между Европейската комисия и Министерството на регионалното развитие, публичната администрация и европейските фондове на Република Румъния.