Служебният кабинет предложи свой вариант за увеличаване на минималната работна заплата от 1 януари. След като депутатите решиха на първо четене тя да стане 850 лева, кабинетът на Гълъб Донев внася за обсъждане друго предложение - 770 лева. Проектът на постановление е публикуван за обществено обсъждане.

Необходимите средства за повишаване на минималната заплата с 60 лева ще са за сметка на утвърдените разходи в бюджетите на министерствата, предаде БНР. Днес финансовият министър Росица Велкова коментира, че 850 лева минимална работна заплата ще утежни дефицита и ще го повиши с около 1 милиард лева.

Повишаването на минималната заплата ще увеличи дефицита с 1 милиард

Повишаването на минималната заплата ще увеличи дефицита с 1 милиард

Финансовото ведомство очаква решението за повишаване на МРЗ да бъде окончателно официализирано

В мотивите на социалното министерство да предложи ръст от 60 лева е посочено, че след последната актуализация от април тази година икономическата политика е променена и е налице инфлационен процес. Актуализацията трябва да отчете тези настъпили промени, за да се отчете рисковете от нарастващо неравенство, бедност сред работещите и свиване на вътрешното потребление.

Според данните на НСИ инфлацията в България през октомври е 17,6% на годишна база, а предлаганият нов ръст на минималната заплата е с 16,9% спрямо размера от тази след облагане с данъци и осигуровки. При предлагано 770 лева минималното възнаграждение, чисто в джоба на хората, които го получават ще влязат 641 лева.

Ръст на минималната заплата гласуваха депутатите

Ръст на минималната заплата гласуваха депутатите

Левицата предложи тя да е по-малка от 50% от средното възнаграждение за страната

Според предварителни данни на НСИ, през третото тримесечие на 2022 г. наетите на минимална заплата са близо 458 000 и на годишна база намаляват със 7,6 на сто.

Постановлението трябва да се обсъди в Националния тристранен съвет, преди да бъде прието от служебното правителство.