Правителството одобри 1,3 млн. лева допълнително за националната научна програма БиоАктивМед, съобщиха от Министерския съвет.

Парите са за изпълнението на национална научна програма "Иновативни нискотоксични биологично активни средства за прецизна медицина" (БиоАктивМед). Парите ще бъдат предоставени по бюджета на Министерството на образованието и науката.

Целта е преодоляване на фрагментацията в научноизследователската система, консолидиране на научноизследователския потенциал, концентрация на финансови ресурси за решаване на важни за обществото проблеми и избягване на двойното финансиране, пише в мотивите на МС.

Изследванията в рамките на програмата се очаква да доведат до създаване на нови и съществено подобрени продукти, получени от природни източници.

Очаква се разработването на нови методологии за изследване на биологично активни вещества и да се определи качеството и приложимостта им като нови продукти за целите на персонализираната и превантивната медицина.

Успешното разработване на алтернативни подходи в борбата срещу инфекциозни, невродегенеративни и злокачествени заболявания ще допринесе за подобряване качеството на живот на населението, допълват от МС.