Правителството одобри доклада за резултатите от заседанието на Съвета на Европейския съюз по околна среда, проведено на 20 юни 2023 г. в Люксембург. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Съветът постигна принципно съгласие по предложението за Регламент относно възстановяването на природата. Предвижда се да бъдат определени мерки за възстановяване, които да обхващат поне 20% от сухоземните и морските площи на ЕС до 2030 г. и всички екосистеми, нуждаещи се от възстановяване, до 2050 г. България подкрепи общия подход, който запазва добър баланс между високо ниво на амбиция и значителна гъвкавост за държавите членки.

Министрите проведоха ориентационен дебат за емисиите на СО2 от новите тежкотоварни превозни средства. България изтъкна, че понастоящем разглежда високите стандарти като трудно постижими до 2030 г. Постави акцент върху комбинирането на съвместните цели относно конкурентоспособността, климата и качеството на въздуха.

Бе обсъдено и предложението за Директива относно качеството на въздуха, което привежда стандартите на ЕС за качество на въздуха в по-голямо съответствие с насоките на Световната здравна организация. България заяви, че следва да се постигне балансирано ниво на амбиция и посочи ограничаването на замърсяването при източниците като фактор за устойчива промяна. Според страната ни значително отражение върху усилията за постигане на целите за качество на въздуха имат социално-икономическите обстоятелства, специфичното географско положение, както и отворените въпроси, свързани с трансграничното замърсяване.

Екоминистрите на страните в ЕС - "за" общ подход за възстановяването на природата

Екоминистрите на страните в ЕС - "за" общ подход за възстановяването на природата

Против са Финландия, Швеция, Полша, Нидерландия и Италия, а Белгия и Австрия се въздържаха

В рамките на точка "Други въпроси" беше представена информация относно екологичните последици от експлозията на язовирната стена на ВЕЦ "Каховка". България увери, че остава силно ангажирана и солидарна с Украйна и заяви готовност да работи в тясно сътрудничество с Румъния, Европейската комисия и Украйна за мониторинга на ситуацията и овладяване на последиците.

Освен това Министерският съвет прие и Националния доклад за състоянието и опазването на околната среда през 2021 г., който цели да информира обществеността и държавните институции за състоянието и рисковете за околната среда и природните ресурси, както и да насочи вниманието към ефективността и целесъобразността на провежданата природозащитна политика.

Докладът включва екологични индикатори и методологии, прилагани в оценъчните доклади на Европейската агенция по околна среда. Целта е ясно формулиране на въпросите, свързани с взаимодействието между обществото и околната среда, и представяне на информация за околната среда в България, съпоставима с оценките на общоевропейско ниво. Докладът включва 16 раздела, които обхващат основни екологични направления. Формулирани са "ключови въпроси" от обществен интерес. Изведени са тенденции и заключения, които формират "ключови послания" по съответните екологични теми.