Министрите от кабинета "Борисов-3" одобриха промени в Закона за филмовата индустрия, съобщиха от пресцентъра на МС.

Със законопроекта се предлагат разпоредби, които да изпълнят ангажиментите на България за привеждане на действащата схема за държавна помощ в областта на филмопроизводството. То е в съответствие със Съобщението на Европейската комисия относно филмовата индустрия.

С промените се предвижда получателите на държавна помощ да разходват част от бюджета на филмовата продукцията на територията на страната.

Отменя се и разпоредбата авторите на филми, произведени на територията на страната, да притежават българско гражданство.

Законопроектът се предлага в резултат на мониторинг на одобрената от Европейската комисия Схема за помощ на българската филмова индустрия със срок на действие до 31 декември 2017 г.
Мониторингът се провежда от ГД "Конкуренция" и към момента не е приключил, поради неизпълнение на дадените указания по привеждане на българското законодателство в съответствие със Съобщението на Комисията.

Предвиден е изричен текст, който регламентира, че след 31 декември 2017 г. индивидуални помощи по действащата схема няма да бъдат предоставяни, тъй като е в ход одобряването на нова схема за държавна помощ за филмопроизводството.

С поправките се въвежда легално определение за "труден филм". Това е филм, чиято единствена версия е на български език.

Предлагат се и мерки за намаляване на административната тежест. Отпада изискването за включване в публичния регистър на филмовите продуценти, разпространителите на филми и на лицата, осъществяващи показ на филми на територията на България, да се предоставя актуално удостоверение за вписване в Търговския регистър. Информацията ще се събира по служебен път, поясняват от Министерския съвет.