Президентът Росен Плевнелиев има право на безвъзмездно и безсрочно ползване на офис за извършване на обществена дейност.

Правителството в оставка реши на днешното си заседание да предостави за ползване офис от 192 кв. м, който се намира на столичния бул. "Цариградско шосе" №111ж. С решението се изпълнява ангажимент на държавата, предвиден в чл. 4 от Закона за някои права на лицата, които са били президенти на Република България.

На същото заседание бе прието решение за намаляване на капитала на "Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация" ЕАД чрез обезсилване на акции, съответстващи на стойността на правото на собственост върху недвижими имоти, за обявяването им за частна държавна собственост и безвъзмездното им прехвърляне на Столична община.

Поземлените имоти, застроени с балнеолечебница, санаториум, склад и бивша конюшня, се намират в район "Овча купел" в София. Те не са нужни за осъществяване на дейността на лечебното заведение, в което правата на държавата се упражняват от министъра на здравеопазването.

Сградите се нуждаят от значителни инвестиции и средства за поддръжката им, с каквито дружеството не разполага. С оглед функциите на болницата, основен приоритет е приходите й да се използват за осъществяване на лечебна дейност.

Съгласно решението на Столичния общински съвет, с което се дава съгласие за придобиване на имотите, те ще бъдат предоставени в управление на Регионалния исторически музей - София.

Безвъзмездно безсрочно право на строеж върху части от имоти - публична държавна собственост, беше учредено в полза на община Тутракан. Това ще позволи да се изгради довеждащ път до градската пречиствателна станция за отпадни води (ГПСОВ) и отвеждащ колектор от нея до точката на заустване в река Дунав.

Дейностите са част от проекта за изграждане на ГПСОВ и доизграждане на канализационна мрежа на града и са включени във влезлия в сила подробен устройствен план - парцеларен план за територията.

С друго решение от публична в частна държавна собственост беше променен статутът на сграда, собственост на ДП "Пристанищна инфраструктура", и беше дадено съгласие тя да бъде съборена. Едноетажната постройка е неизползваема и в лошо състояние. Намира се на територията на пристанищен терминал "Бургас Изток 1".

Промяната ще даде възможност за разчистване на терена и продължаване реализацията на проекта за изграждане на зона за обществен достъп на транспортен възел - морска гара, железопътна гара и автогара - Бургас. Целта е пристанищният терминал да се превърне в предпочитано инфраструктурно съоръжение и съвременен градски, интермодален и логистичен транспортен център.