Министрите от кабинета "Борисов-3" предлагат президентът Румен Радев да допълни президентски Указ № 85 от 28 февруари 2012 г. Той е за утвърждаване на длъжностите във въоръжените сили на Република България и Националната служба за охрана, за които се изискват висши офицерски звания.

Съгласно промяната, считано от 1 януари 2019 г. се създават две нови длъжности, изискващи висше офицерско звание "бригаден генерал" ("флотилен адмирал") - директор на дирекция "Отбранителна политика и планиране" в Министерство на отбраната и заместник-директор на дирекция "Операции и планиране" в Международния военен секретариат на НАТО в Брюксел, Белгия.

Директорът на дирекция "Отбранителна политика и планиране" в Министерство на отбраната трябва да помага военния министър за създаване, провеждане и координиране на политиката за националната и колективната сигурност и отбрана, както и контрола по нейното изпълнение.

Длъжността "Заместник-директор на дирекция "Операции и планиране" в Международния военен секретариат на НАТО" е изборна. Там се назначава военнослужещ от страните-членки на НАТО. В международната подборна процедура е участвал и е определен за заемане на длъжността български офицер.