Правителството прие мониторинговия доклад за 2016 г. за изпълнението на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012-2020), съобщиха от Министерския съвет.

Според информацията на МС се отчита напредък за 2016 г. по изпълнението на Националната стратегия, както и на общинските планове за действие през миналата година.

Въвеждането за първи път в българското училище на стандарт за гражданското, здравното, екологично и интеркултурно образование (ГЗЕИО), е отчетено като положителен резултат за образованието.

Целодневната организация на учебния ден и предучилищното образование, както и на учениците от I до VII клас, недопускането на обособяването на деца и ученици в групи и класове въз основа на етническата им принадлежност са отчетени като положителен резултат.

Като положителен резултат в документа отчитат и гарантирането правото на равен достъп до качествено образование на децата и учениците от малките населени места. Положително е и прилагането на диференциран подход към учениците от началната училищна възраст. С него се компенсират проблеми, водещи до натрупване на пропуски в знанията по няколко учебни предмета и последващо изоставане, включително и при деца, чийто майчин език е различен от българския.

В областта на жилищните условия приоритет са изграждането и осигуряването на социални жилища. В рамките на пилотната интегрирана схема за жилищно настаняване през програмния период 2007-2013 г. е натрупан опит и са извлечени поуки за изпълнение на проекти за интегриране на маргинализирани групи. На тази основа подкрепата продължава в рамките на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020, Приоритетна ос 1 "Устойчиво и интегрирано градско развитие".

В областта на върховенството на закона и антидискриминацията институциите и гражданските организации провеждат инициативи, свързани с повишаване на осведомеността на обществото относно проблемите на ромските общности.

С обучения повишават капацитета за работа в мултикултурна среда на полицейски служители, социални работници, учители, здравни работници, пише в документа. Изпълняват се проекти и инициативи за интегрирането на малцинствени групи чрез включването им в спортни дейности, откриване на млади спортни таланти от техните среди и утвърждаване на толерантни междуетнически отношения чрез спорт.

Липсата на активност и интерес към търсенето на работа, които в комбинация с ниска грамотност и квалификация, ниска мотивация и недоверие са сред основните фактори, създаващи трудности за трудова реализация и интеграция на ромите.

Други проблеми са нередовното здравно осигуряване, липса общопрактикуващ лекар, ниската грамотност и ниско ниво на здравно образование, недостигът на здравни медиатори за работа в ромската общност.

Препоръчва се също допълнителна работа за повишаване на осведомеността на обществото за проблемите на уязвимите групи, за да се получи необходимата обществена подкрепа и социална толерантност за проекти, насочени към подобряване на условията на живот на уязвими групи, включително на ромите.