На утрешното си заседание Министерският съвет на Република България ще разгледа проект за решение за уточняване правата на управление на ДКИКЦ "Двореца" и Софийския университет, по отношение на Ботаническата градина в Балчик.

Проектът на Министерство на културата предвижда да се ограничат правата на ползване и управление на университета до разсадник и стопански двор.

Припомняме, Върховния административен съд и Върховния касационен съд потвърдиха правата на Софийския университет върху целия терен и задължиха Министерство на културата да изплати на Университета над 300 000 лева.
През 2004 г. 39 български академици се подписаха под декларация в защита на Университетската ботаническа градина в Балчик.

Университетската ботаническа градина в Балчик е партньор по европейски проект за образование в ботаническите градини.

Междувременно от пресцентъра на Министерството на културата съобщиха, че заедно с Министерството на регионалното развитие и благоустройство предлагат на Министерски съвет да приеме решение, с което да отдели част от територия от недвижим имот - публична държавна собственост, групов паметник на културата с национално значение, и да я предостави за управление на СУ "Св. Климент Охридски".

МРРБ и МК отделят част от принадлежащата им територия от недвижим имот - публична държавна собственост, групов паметник на културата с национално значение, и я предоставят не само за ползване, а и за управление на СУ "Св. Климент Охридски"- респективно на Университетската ботаническа градина.

Това се прави с цел Ботаническата градина да добие статут на самостоятелна територия, управлявана от СУ „Св. Климент Охридски", за да може независимо от груповия паметник на културата с национално значение да развие своя програма съобразно европейските изисквания.