Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова представи приоритетите си и екипа, с който ще ги реализира. Нейни заместници са Гинка Станчева, Мая Василева, Николай Найденов и Десислава Стоянова. Ще разчитам на екип от професионалисти, изтъкна Шалапатова по време на брифинг в министерството.

Вече е направен анализ на дейностите на предишното управление. Значителни пропуски в работата на Агенцията по заетостта са установили одитите. Затова Шалапатова е предприела кадрови промени. Ще надградим всичко добро, което е постигнато до момента, изтъкна министърът. В момента тя се запознава с одита на Агенцията за социално подпомагане.

Като министър Иванка Шалапатова иска да повиши стандарта на живот на децата, младите хора и хората с увреждания като им се предостави адекватна социална подкрепа. Затова МТСП ще е близо до хората, по думите й. Тя отчете, че служителите на министерството са били при хората, засегнати от тежките наводнения. 231 пострадали домакинства са подпомогнати с над 200000 лева. 210 безработни са наети, за да подпомагат местните власти в преодоляване на щетите. Общините направиха изключително добра мобилизация, посочи министър Шалапатова. В края на месеца отново ще бъдат посетени пострадалите, за да се види до къде са стигнали мерките и до каква степен им е помогнато. Целта е при други евентуални бедствия, държавата да е по-ефективна.

Над 300 000 души се очаква да получат енергийна помощ. Това е с 25000 души повече спрямо предходната година.

Шалапатова иска гражданите да бъдат активни и да сезират МТСП при нужда.

2524 лв. нужни вече месечно за едно семейство с дете

2524 лв. нужни вече месечно за едно семейство с дете

За 74.6% доходът на домакинството е останал без промяна през последните 12 месеца

Тя иска всяко дете да живее в семейна среда. 200 деца все още живеят в домове. Министърът иска да има дом и за тях. Усилията са да се закрият последните 4 домове. Нашата мобилизация е пълна, увери Иванка Шалапатова. Това са деца с много комплексна нужда, посочи тя. Повече социални услуги, които са общностно ориентирани, планира МТСП. От 2010 се бележи позитивен тренд в тази посока. Картографират се социалните услуги в страната. 293 анализа се изготвят за нуждите от такива услуги. Предвижда се голяма реформа за хората с ментални и физически увреждания и те да бъдат приети в обществото. 81 дома за възрастни хора ще бъдат реновирани. Те трябва да бъдат енергийно ефективни и уютно.

Нова политика за ранното детско развитие ще се изготви съвместно с МОН. Планират се законодателни изменения за социалната подкрепа за деца. За нас е важно да има цялостна подкрепа, посочи още министър Шалапатова.

Сериозен акцент се поставят върху специалистите в социалната сфера. Затова и стартира програма за развитие на човешките ресурси в тази област. По отношение на безработицата акцент ще е развитието на дигитални умения. Важни законодателни промени предстоят и в трудовото законодателство.